Zeven jaar na het veroveren van zijn laatste Franse landstitel mag Bordeaux straks opnieuw zijn opwachting maken in de Champions League. Wie had dat vorig seizoen, toen de Girondins tot op de laatste speeldag voor het behoud moesten vechten, durven voorspellen ? Bordeaux speelde echter een vrij sterk seizoen. Dat is in niet geringe mate de verdienste van de Braziliaanse coach Ricardo, die eerder zijn strepen verdiende als speler en trainer van PSG. Na een lang verblijf in zijn vaderland gebruikte hij zijn connecties in Latijns-Amerika om enkele erg geslaagde transfers te realiseren. Zo werd Henrique de patron in de centrale as van de verdediging. De door Sienna uitgeleende middenvelder Fernando ontpopte zich dan weer tot de metronoom van de ploeg en bleek bovendien erg complementair met de jonge Rio Mavuba. Ricardo boetseerde een elftal naar zijn eigen gelijkenis : efficiëntie kreeg de bovenhand op spektakel. Met slechts 24 tegengoals is Bordaux het minst gepasseerde team van Frankijk. De ploeg kreeg vaak kritiek op zijn speelwijze, waarin een strakke organisatie altijd voorop stond. “Bij de eerste trainingen deed Ricardo zijn mond niet open. Hij observeerde alleen maar. Enkele dagen later legde hij uit dat hij ons eerst gezien moest hebben voordat hij ons aan het werk kon zetten”, legt spits Jean-Claude Darcheville uit in France Football. Om het team uit het slop te halen waarin het vorig jaar was verzeild, was er volgens de coach maar één manier : keihard werken vanuit een stevige organisatie en discipline. “Die aanpak, waarbij we zelfs na een sterke prestatie bijna nooit een dag vrijaf kregen, heeft duidelijk vruchten afgeworpen”, zegt Darcheville nog.

Ricardo slaagde er ook in om de al wat meer ervaren spelers zoals dezelfde Darcheville en Marc Planus opnieuw enorm te motiveren. “Onze metamorfose heeft niets te maken met meer geld of meer techniek, maar alles met een betere mentale ingesteldheid”, zegt doelman Ulrich Ramé. De sterke sportieve prestaties zorgen ook economisch voor een gezondere basis. “Aangezien ons budget berekend was op een achtste plaats, zullen we zonder problemen een financieel evenwicht bereiken”, besluit een verheugde Nicolas de Tavernost, de voorzitter van het directiecomité van M6, de televisiezender die aandeelhouder is van de club.

Bixente Lizarazu kondigde aan dat hij op het einde van het seizoen een punt zet achter zijn spelerscarrière.

Straatsburg, Metz en Ajaccio zijn zeker van degradatie naar de tweede klasse.

Elie Baup, de coach van Saint-Etienne, diende zijn ontslag in. Het bestuur van de club was daardoor naar eigen zeggen zeer verrast. Naar verluidt had Baup aangedrongen op een contractverlenging tot 2008, maar kreeg hij die niet. Zijn naam wordt nu geciteerd bij Toulouse.

Dominique Bijotat, de trainer van Sochaux, verklaarde dat hij zijn buik vol heeft van de manier waarop de supporters zich tegenover hem gedragen. Sochaux, dat vorig seizoen heel wat spelers liet vertrekken, beleefde een erg moeilijk seizoen maar wist toch het behoud te verzekeren.

Joël Muller meldde dat hij volgend seizoen niet langer coach van Metz zal zijn.

Frédéric Antonetti verlengde zijn contract als trainer van Nice tot in 2009.

Gérard Houiller tekende bij Lyon bij tot in 2008.

Cédric Mionnet, die vroeger bij Sedan speelde en nu actief is bij Tours, kondigde aan dat hij als speler stopt.

Rijsel is het enige team dat dit seizoen twee keer van Lyon kon winnen. Door de 4-0-zege tegen de landskampioen zijn de Noord-Fransen minstens zeker van een plaats in de UEFA-cup. Aan een gelijkspel op het veld van Rennes hebben ze genoeg om deel te kunnen nemen aan de voorronde van de Champions League.

Sedan is één week na Valenciennes de tweede ploeg die zeker is van promotie naar de hoogste afdeling.

Jean-Pierre Papin wordt de volgende trainer van Straatsburg.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content