AZ kan achterin rekenen op Niklas Moisander.

Louis van Gaal glundert weer, want de flegmatieke coach kreeg AZ opnieuw op de rails. De club uit Alkmaar, die door de blessure van titularis Moussa Dembélé de laatste weken in zijn basiself een beroep doet op Gill Swerts, Sebastien Pocognoli en Maarten Martens, is weer een swingend collectief geheel met titelperspectief. Momenteel brengt het team het beste voetbal in Nederland, met samenhang en logica. Bovendien werd er een psychologisch belangrijke barrière genomen: winst tegen de andere topclubs. PSV werd binnen de twee maanden twee keer verslagen, terwijl ook Ajax met 2-0 werd geklopt. Prestaties die herinneringen oproepen aan de ploeg van George Kessler, in 1981 coach van de enige kampioensploeg.

Van Gaal deed afgelopen zomer een belangrijke ingreep. Moeilijke jongens als Julian Jenner en Ryan Donk verdwenen, terwijl jonge, relatief onbekende voetballers als Niklas Moisander, Swerts en Brett Holman werden ingepast. Opvallend daarbij: Swerts en Holman waren in het verleden niet goed genoeg voor Feyenoord. Moisander was drie seizoenen jeugdspeler van Ajax, waar hij twee jaar geleden zijn voorste kruisband scheurde en maandenlang moest revalideren.

“De sleutel van ons succes”, zo noemt Van Gaal zijn centrale verdedigingsduo Hector Moreno (een sierlijke 20-jarige linksbenige Mexicaan) – Moisander (een 23-jarige Fin die voor 800.000 euro overkwam van FC Zwolle). Ze vormen niet alleen een baken van rust, maar blinken ook uit door hun overzicht en positiespel.

De combinatie ontstond begin dit seizoen per toeval. Moisander verving in het bekerduel tegen PSV de geblesseerde Kew Jaliens in het hart van de defensie, nadat hij daarvoor een spaarzame kans had gekregen als vleugelverdediger. Jan Everse, zijn trainer bij FC Zwolle, vergeleek de Fin – door zijn fluwelen balbehandeling en het vermogen om het spel met een simpele, maar zuivere pass te verplaatsen – ooit met Frank de Boer. “Dat is te veel eer”, weerklonk het in de Volkskrant met Scandinavische nuchterheid. “Twijfel ken ik niet meer. Niet over mezelf en AZ. Wie moet ons dan stoppen? Als we even hard blijven werken en vertrouwen in onszelf houden, dan komen we straks nog heel ver”, weet hij.

Denny Landzaat (32) treft het niet. De middenvelder van Feyenoord is net als Michael Mols (hamstrings) en Diego Biseswar (knie) zeker nog drie weken buiten strijd. Landzaat sukkelt met zijn rechterdijbeen en speelde dit seizoen nog maar een keer mee voor de Rotterdammers, die worden overspoeld door een blessuregolf.

PSV realiseerde over het boekjaar 2007/08 een winst van 29,3 miljoen euro. De omzet bedroeg maar liefst 97 miljoen euro. Omdat de club uit Eindhoven een buffer wil opbouwen voor als ze zich eens een jaar niet plaatsen voor de zeer lucratieve CL, zal er voorzichtig worden omgesprongen met de gemaakte winst. De Mexicaan Carlos Salcido en de Ecuadoraan Edison Méndez, beiden niet gelukkig met hun invallersstatuut, mogen weg van Huub Stevens. Marcel Meeuwis (Roda JC) wordt genoemd als nieuwkomer.

NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar (27) had de kans elders meer te verdienen, maar koos voor zekerheid. Hij verlengde zijn overeenkomst bij de seizoensrevelatie met vier seizoenen.

Klaas-Jan Huntelaar verbaasde de technische staf van Ajax met zijn snelle herstel. Amper tweeënhalve week nadat hij een ligament van zijn enkel had afgescheurd, keerde de spits al terug op het trainingsveld.

Toon Gerbrands, die een aantrekkelijk aanbod kreeg van de sportkoepel NOC*NSF, blijft algemeen directeur van AZ.

Onze landgenoot Daniel Guijo-Velasco (24, Helmond Sport) baarde in het duel tegen RBC opzien door tot tweemaal toe een Hitlergroet te maken richting zijn tegenstander Mels van Driel. De middenvelder werd gestraft door het bestuur, maakt komende vrijdag geen deel uit van de selectie en moet binnenkort meehelpen aan een sociaal-maatschappelijk scholenproject.

Telstar won de derde periodetitel in de eerste divisie.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content