Gokken op sport in de VS: wanneer barst de bom?

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Met de recente schorsing van een speler bleek nogmaals hoe hypocriet de houding van de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie, ten opzichte van sportweddenschappen is.

‘Niets is belangrijker dan de integriteit van onze competitie. Dan is een flagrante schending van onze gokregels een doodzonde. Daarom krijgt hij de zwaarst mogelijke straf, en verbannen we hem.’ Adam Silver, de baas van de NBA, schuwde de grote woorden niet over de praktijken van Jontay Porter, een speler van de Toronto Raptors.

Uit onderzoek van de NBA was gebleken dat die minstens dertien weddenschappen had geplaatst via een gokaccount van een ‘bekende’. Porter beperkte zijn eigen speelminuten om de uitkomst van een of meerdere weddenschappen te beïnvloeden. In een wedstrijd speelde Porter bijvoorbeeld slechts drie minuten, nadat hij had aangegeven zich ‘ziek te voelen’. Hij speelde ook info door aan een gokker, met de melding dat hij in een bepaalde match niet goed zou presteren. Die plaatste vervolgens een onlineweddenschap van 75.000 euro. Mogelijke winst: één miljoen euro. Het deed de alarmbellen bij het gokkantoor afgaan. Dat bevroor de weddenschap en verwittigde de NBA. Met het onderzoek en de ‘verbanning’ tot gevolg.

Hoewel de NBA het woord ‘levenslang’ niet gebruikte in zijn persbericht, kun je er vanop aan dat Porter nooit meer zal spelen in de NBA. Bijzonder dom van hem, want elke speler weet dat het verboden is om te gokken op NBA-matchen van het eigen team. Bovendien was zijn gokwinst peanuts in vergelijking met wat hij als speler kan verdienen. Toch is zijn zaak geen verrassing. Volgens analisten is hij zeker niet de enige speler die de gokregels aan zijn laars lapt. Porter had alleen de pech dat hij betrapt werd. Dat weet NBA-baas Adam Silver ook, maar hij probeert de schone schijn hoog te houden. Tegelijkertijd haalde hij in het persbericht aan dat legaal gokken transparantie creëert en verdachte, abnormale gokactiviteiten helpt identificeren. Silver zal de kip met de gouden eieren immers niet slachten.

113 miljard euro

Sinds een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2018 hebben steeds meer Amerikaanse staten de laatste jaren gokken op sportwedstrijden gelegaliseerd. Daardoor zijn niet alleen de inkomsten voor de gokkantoren enorm gestegen – in 2023 hebben de Amerikanen een recordbedrag van liefst 113 miljard euro ingezet op sportwedstrijden – maar verdienen ook de sportcompetities honderden miljoenen euro’s aan sponsordeals met die bedrijven. Zo heeft de NBA in zijn streamingdienst League Pass onlangs een link toegevoegd bij de live-uitzendingen, waarop ‘real time’ goknoteringen te zien zijn. Eén klik en NBA-fans kunnen op websites van FanDuel of DraftKings geld inzetten. Het is een kwestie van tijd eer elke competitie in de VS hetzelfde zal doen. Opvallend, want tot voor 2018 hadden veel leagues gokken gedemoniseerd. Nu moedigen ze het zelf aan. Zelfs de media zijn op de kar gesprongen. Sportzender ESPN heeft een eigen business opgebouwd met ESPN BET, en ook The Athletic, dat tegenwoordig sport covert voor The New York Times, heeft met BetMGM een gokpartner.

Hoewel de NBA Jontay Porter geschorst heeft, is er van zerotolerantie voor alle werknemers van clubs echter geen sprake, ook niet in de NFL (American football) of de MLB (baseball). De NBA heeft het ‘geluk’ dat Porter een kleine garnaal is en dat ze kan uitpakken met ‘de zwaarste straf’, maar als ooit een grote naam zou worden betrapt op illegale gokactiviteiten, zou dat een catastrofe zijn. Als dat tenminste bekend wordt gemaakt. In 2007 minimaliseerde NBA al het schandaal rond scheidsrechter Tim Donaghy. Die had vier seizoenen lang geld ingezet op wedstrijden die hij leidde. Donaghy insinueerde dat andere refs hetzelfde gedaan, maar volgens de NBA was hij de enige zondaar.

Onlangs ontsnapte ook de MLB (baseball) aan een ramp toen de tolk van superster Shohei Ohtani in opspraak kwam. Die had veertien miljoen euro van Ohtani’s rekening vergokt. Na onderzoek bleek dat de tolk dat geld had gestolen. De MLB kon opgelucht adem halen. Toch lijkt het slechts een kwestie van tijd eer de bom echt barst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content