Het ABC van Lewis Hamilton

© Belga Image
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Op het circuit van Austin in de VS kan Lewis Hamilton (34) zijn zesde wereldtitel binnenhalen. Daarmee komt hij op één stuk van Michael Schumacher. De Billion Dollar Man van A tot Z.

ANTHONY HAMILTON

Zijn vader, van wie de roots in de Caraïben liggen en die ook na de scheiding van zijn moeder (Carmen Larbalestier) zijn beste vriend bleef. Dad gaf hem op zijn zesde een autootje met afstandsbediening (‘mijn eerste kennismaking met de motorsport’) en nam extra jobs aan om zijn zoon financieel te steunen.

BILL CLINTON

Amerikaanse ex-president die tijdens het feest voor de 90e verjaardag van Nelson Mandela in 2008 door Hamilton op de tenen werd getrapt, toen de F1-rijder plots zijn idool Will Smith in de gaten kreeg. ‘Ik ben een fan van The Fresh Prince of Bel-Air en wilde een paar woorden met hem wisselen, maar in mijn haast trapte ik op de voet van Clinton. Ik heb me zelfs niet geëxcuseerd…’

CALL OF DUTY: INFINITE WARFARE

Het nieuwe computerspel waarin hij, samen met de Ierse wereldkampioen en bad boy Conor McGregor, een cameo kreeg. De scènes waarin hij elektrotechnisch ingenieur Carl Hamilton speelt, werden in Los Angeles opgenomen.

DEBUUTSEIZOEN

Verbaasde in zijn eerste F1-seizoen (2007), toen hij in de McLaren vier grands prix won en in het wereldkampioenschap tweede werd op één puntje van Kimi Räikkönen. Het seizoen erna werd hij de jongste wereldkampioen (23 jaar, 301 dagen), een record dat in 2010 door Sebastian Vettel werd gebroken.

EXTRAVAGANT

Hij houdt van een feestje en dat mag wat kosten, ook wanneer zijn hondjes Roscoe en Coco jarig zijn. Voor Roscoe organiseerde hij vorig jaar een gigantisch feest, inclusief sombrero’s, partyhoedjes en een exclusieve verjaardagstaart. Waar hij ook gaat ter wereld, zijn twee viervoeters reizen mee in de privéjet.

FILMSTER

Debuteerde in Hollywood in 2011 aan de zijde van zijn landgenoten Owen Wilson en Michael Caine met Cars 2, waarin hij zichzelf speelde en zijn wagen ontwierp. ‘Leuk om iets anders te doen. Toen ik Michael Schumacher bezig hoorde in de eerste Cars, was ik meteen enthousiast.’

GELD

Tekende vorig jaar een nieuw contract bij Mercedes tot 2018, waardoor hij per jaar om en bij de 40 miljoen euro kan verdienen. Boven op zijn basisloon casht de Billion Dollar Man 1 miljoen per gewonnen grand prix en 5 miljoen voor de wereldtitel. Als een van de best te vermarkten atleten casht hij jaarlijks 4 miljoen euro bij IWC, Bombardier, L’Oréal en Monster Energy.

HALFBROER

Nicolas Hamilton (24), zoon van Lewis’ vader Anthony en stiefmoeder Linda. Een bijzondere halfbroer, bij wie hersenverlamming werd vastgesteld. ‘Toen ik 18 maanden was, vertelden de dokters dat ik wellicht nooit zou kunnen stappen.’ Hij zat vier jaar in een rolstoel, maar overwon alle beperkingen en tekende in 2011 – 19 jaar jong – een contract als… profrijder.

INKT

I love my ink‘, zei hij in Men’s Health, waarin hij in vol ornaat zijn tatoeages toonde. Korte boodschappen (Family, Faith, Powerful beyond measure), een arend, een groot kruis, vleugels van een engel én de Pietà van Michelangelo, waarop Christus van het kruis wordt gehaald en op de schoot van Maria ligt.

JACKIE STEWART

Werd in 2015 de eerste Britse rijder die zijn wereldtitel kon verlengen en, na Jackie Stewart, (1969, 1971, 1973) drie keer wereldkampioen werd. Wil dit seizoen met een vierde wereldtitel op gelijke hoogte komen van Alain Prost en Sebastian Vettel, alleen Michael Schumacher (7) en Juan Manuel Fangio (5) deden nog beter.

KATHOLIEK

Imago van eeuwige bad boy en losbol, maar toegewijd katholiek. Tijdens grands prix draagt hij steevast een groot kruis rond de nek, in interviews verwijst hij geregeld naar zijn geloof. ‘Ik heb hard gewerkt om succesvol te zijn, maar mijn talent heb ik aan God te danken.’

LONDEN

De Britse hoofdstad waar zijn favoriete restaurant – Shanghai Blues, een peperdure Chinees in de West End – begin dit jaar de deuren sloot. Tot grote wanhoop van de F1-rijder, die na elke maaltijd in de privékaraokebar zijn muzikale talenten demonstreerde.

MERCEDES

Tekende in 2013 een contract bij het Mercedes AMG Petronas F1 Team, dat de dominantie van Red Bull en Sebastian Vettel wilde doorbreken. ‘Leuk dat Lewis mijn ploegmaat wordt’, reageerde Nico Rosberg, ex-ploegmaat bij kartteam MBM.com. Aan het eind van vorig seizoen klonk de Duitser anders. ‘Ik heb veel respect voor Lewis, maar we zijn niet de beste vrienden.’

NICOLE SCHERZINGER

Lag in de armen van zijn jeugdliefje Jodia Ma en Vivian Burkhardt, Miss Grenada 2007, maar vond de echte liefde in 2007 bij Nicole Scherzinger. De zangeres van de Amerikaanse meidenband Pussycat Dolls droeg het nummer I Think I’m in Love aan haar vriendje op, maar het koppel splitte verschillende keren. In februari 2015 viel het doek over de stormachtige relatie.

ORDER OF THE BRITISH EMPIRE

Werd in 2009, een jaar na zijn eerste wereldtitel, door de Britse koningin geridderd. Een paar maanden ervoor kreeg hij een handgeschreven brief van Elizabeth II, die de prestigieuze aanspreektitel Sir voor baanwielrenner Chris Hoy reserveerde. Het volgende op Hamiltons bucket list?

PIANO

Zijn favoriete muziekinstrument, waarop hij dit jaar in Miami aan de zijde van de Britse zangeres Rita Ora met een versie van Easy (van The Commodores) schitterde. Op YouTube postte hij zelf een versie van Someone Like You (van Adele). ‘Als ik ergens kom, dan probeer ik een piano te vinden om te spelen.’

QUEEN ELIZABETH II

De Engelse koningin die hem tijdens een lunch tafelmanieren bijbracht toen hij haar meteen wilde aanspreken. ‘Ik was iets te enthousiast en onderbrak haar gesprek met een andere gast. ‘Zo werkt het niet’, zei ze. ‘Ik maak eerst dit gesprek af en daarna kunnen wij wat praten’, waarna ze meteen haar hoofd omdraaide. Een gênant moment.’

RON DENNIS

De man die hij in 1995, negen jaar jong en Brits kampioen karting, tijdens de prijsuitreiking om een handtekening vroeg en zei dat hij ooit voor McLaren wilde rijden. ‘Bel me over negen jaar’, lachte Dennis. Geen drie jaar erna kreeg Hamilton een plaatsje in het Young Driver Support Programme van Mercedes-McLaren…

SLAAPTRAINING

Ontwikkelde in november met NASA, het Amerikaans ruimtevaartagentschap, een nieuw slaapschema om de negatieve invloed van jetlags op zijn prestaties te verminderen. Ook de ingenieurs kregen een schema waarin staat wanneer ze moeten slapen en opstaan, een zonnebril moeten dragen en hun pil met het slaaphormoon melatonine moeten innemen.

TRAININGSREGIME

Een strikte planning als het geheim van zijn succes. Elke morgen om zes uur een stevige duurloop, gevolgd door een sessie van ruim twee uur in het krachthonk, waar hij bijzondere aandacht aan de nekspieren besteedt om de G-krachten tijdens grands prix te trotseren. Opvallend: Hamilton traint ook dan mét helm.

UNICEF

Reist als ambassadeur van het United Nations Children’s Fund de wereld rond. ‘Het doet pijn om te zien hoe kinderen in sommige delen van de wereld leven. Zonder eten, water of een veilige plaats om te slapen’, vertelde hij na een bezoek aan Manilla.

VERDEDIGEN

Werd als kind gepest op school en begon, op aanraden van zijn moeder, karatelessen te volgen. Zeven jaar erna kreeg hij de zwarte gordel. ‘Vanaf dan kon ik mezelf verdedigen, maar het heeft me vooral discipline en toewijding bijgebracht.’

WINNIE HARLOW

Hamilton werd na zijn breuk met Scherzinger aan verschillende vriendinnen gelinkt, de naam van de 22-jarige Canadese Winnie Harlow is een constante in het geruchtencircuit. Het donkere supermodel lijdt aan een extreme vorm van vitiligo (pigmentverlies) en heeft opvallende witte vlekken in haar gezicht en op armen en benen.

X-FACTOR

Tv-programma waarin jurylid Nicole Scherzinger deze zomer tot tranen toe bewogen was toen een kandidaat Run, een van haar hits, zong: een nummer over het achterlaten van slechte en negatieve gevoelens in het leven. ‘Opgedragen aan Lewis’, zei de brunette.

YOUNG

Hamilton is een fan van Arsenal, ook al speelde hij in de schoolploeg in Stevenage samen met Ashley Young, die na vijf seizoenen Aston Villa in 2011 een transfer naar Manchester United versierde. ‘Ik was sneller, harder en groter dan Ashley, maar hij had meer techniek.’

ZWITSERLAND

Verhuisde ondanks de kritiek van enkele parlementsleden, die hem van belastingontduiking beschuldigden, in 2007 naar Zwitserland. Voor even, want: ‘Geen saaier land ter wereld denkbaar.’ Begin 2012 verkaste hij naar Monaco, thuishaven van zijn favoriete GP en eveneens een belastingparadijs.

DOOR CHRIS TETAERT – FOTO’S GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content