Aan het begin van het seizoen moest hij nog vechten voor een plaats in de ruime selectie van Feyenoord, dat hem zelfs transfervrij wilde laten vertrekken. Maar de flegmatieke Gentenaar Pieter Collen (25) verraste vriend en vijand door zich na de winterstop weer in de gratie te spelen bij coach Erwin Koeman en een basisplaats als rechterverdediger te veroveren. Eind maart leverde dat prompt een contractverlenging tot 2008 op.

Wat gebeurde, is en blijft een onwaarschijnlijk verhaal.

Pieter Collen : “Inderdaad, alleszins eentje met een vrij onverwachte wending. Maar ik aanzie het vooral als een beloning voor de manier waarop ik mezelf terug in het team knokte en als blijk van vertrouwen vanuit de club. Het heeft ook veel te maken met de trainer. Kennelijk ziet hij het nog altijd in me zitten. Dat komt goed uit, want ik wil iets terugdoen voor de club.”

Je had het geluk dat je in de ploeg kwam door een overvloed aan blessures.

“Tja, dat hoort erbij, hé. Tijdens de winterstop vertrok er toch een pak verdedigers. Ik mocht blijven en kreeg mijn kans na een goede periode en wat sterke prestaties bij het B-team. Daarna ging het allemaal heel snel. Ik ben bijzonder opgelucht. Ik lig hier toch al een tijdje onder contract, sinds 2001, maar had nooit het gevoel dat ik daarvoor de juiste tegenprestatie kon leveren. Grote en kleine blessures voorkwamen dat. Daarom ben ik zo blij dat ik nu de kans kreeg om alsnog datgene te doen waarvoor ik ooit ben gehaald : spelen in het eerste elftal.”

Ben jij nu weer helemaal de oude ?

“Ongeveer wel. Ik zit weer redelijk op het niveau van een vijftal jaar geleden. Vorig jaar had ik dat niet, door die kleine letsels. Er zit wel nog wat rek in, ik kan nog beter. Net voor de winterstop zat ik op 70 tot 75 procent van mijn mogelijkheden, nu raak ik al aan 90 procent. Alleen merk ik wel dat het soms wennen blijft aan de hogere snelheid van uitvoering en de grotere duelkracht. Maar ik ben een snelle leerling. De enige manier om dat probleem te verhelpen, is veel wedstrijden spelen. Voorlopig lukt dat aardig. Ik heb weinig redenen tot klagen.”

Hoe kan jij voor een toegevoegde waarde zorgen ?

“Eigenlijk is dit een vraag voor de trainer. Ik moet het sowieso hebben van mijn loopvermogen en fysieke kracht, niet zozeer van mijn technische bagage. Als verdediger is dat ook niet noodzakelijk. Maar ik zorg graag voor diepgang, door mee op te rukken langs de rechterflank. Een goede voorzet, die eventueel kan leiden tot een assist voor een doelpunt, is dan altijd mooi meegenomen als extraatje.”

Je bent Erwin Koeman eeuwig dankbaar voor de kans die je kreeg ?

“December was voor mij de maand van de waarheid. Ik moest aantonen wat ik in mijn mars had. Aan motivatie ontbrak het mij niet. Ik had begin januari een goed gesprek met de trainer. Hij verlangde honderd procent inzet. In elk team moeten er werkers zitten, naast een aantal technische voetballers die een wedstrijd kunnen beslissen met een actie.”

Voor de continuïteit is het goed dat Koeman zijn contract mocht verlengen tot 2009.

“Absoluut. Hij doet me als mens en als trainer vaak terugdenken aan Bert van Marwijk, die hier toch ook goed presteerde. Heel nuchter, rustig en duidelijk, gemakkelijk benaderbaar. Als er iets is, komt hij zelf naar je toe om het te bespreken. Dat vind ik klasse. Koeman zal nooit rond de pot draaien, maar kiest altijd voor duidelijkheid. Zo moet het zijn. Ik heb al anders meegemaakt. Koeman past heel goed bij Feyenoord.”

Laat Feyenoord momenteel niet een wat lusteloze indruk ?

“Ga ik niet mee akkoord. We voetballen goed, proberen ons te plaatsen voor de voorrondes van de Champions League via de play-offs. Voor de uitbouw van de ploeg en het behoud van ons spitsenduo SalomonKalouDirkKuijt een interessant uitgangspunt. Soms spelen we iets te naïef. Net als PSV moeten we iets realistischer en volwassener proberen te voetballen, meer resultaatvoetbal brengen. We hebben de laatste weken veel kansen nodig om te scoren. De komende weken moeten we vertrouwen tanken.”

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content