Zuhal Demir: ‘Ik vind mijn gelukkigste momenten vooral buiten de politiek’

© Gal

Deze week geeft Knack aan al zijn lezers een uniek bordspel cadeau, gebaseerd op het afgelopen politieke jaar. Huistekenaar Gal vereeuwigde daarvoor 21 politici, waaronder Zuhal Demir van N-VA: ‘Voor wie de gelijkheid van man en vrouw niet aanvaardt, heb ik nul respect.’

Wanneer hebt u nog een gezelschapsspel gespeeld?

Zuhal Demir: Een paar weken geleden gezellig in de woonkamer met mijn pluszoontjes. Ik heb helaas verloren, maar de blijdschap van de jongens maakte veel goed.

Waar was u vorige week toen de regeringscrisis over het migratiepact uitbrak? Wat dacht u?

Demir: Ik was aan het werk op het kabinet. Drukke tijden, want ik zorgde voor meer Zorgcentra na Seksueel Geweld, had vier beleidsnota’s te verdedigen en werkte verder aan de strijd tegen armoede.

Zuhal Demir: 'Ik vind mijn gelukkigste momenten vooral buiten de politiek'

Knack verkoos Xi Jinping tot Man van het Jaar. Bent u het daarmee eens?

Demir: Ik zoek het liever dicht bij huis en in minder communistische partijen. Mijn collega Steven Vandeput bijvoorbeeld. Hij slaagde erin om de macht van de traditionele partijen in Hasselt te doorbreken, maar hij is ook een man die woord houdt. Hij kwam zijn belofte na om te stoppen als minister en voltijds burgemeester te worden.

Welk boek legt u met veel plezier onder de kerstboom?

Demir: Ik lees graag biografieën, zoals Becoming van Michelle Obama. Een fascinerende, sterke vrouw voor wie ik veel respect heb. Je hoeft het trouwens niet altijd met haar eens te zijn.

Aan welk kerstcadeau hebt u zelf het meeste plezier beleefd?

Demir: Dikke wollen sokken. (lacht) Het beste cadeau ooit, want ik heb altijd ijskoude voeten.

Waar en met wie viert u Kerstmis?

Demir: Met mijn familie, man, pluszoontjes en dochtertje Rozanne. Ik vind mijn gelukkigste momenten vooral buiten de politiek: zowat ieder ‘eerste’ momentje met mijn Rozanne. Haar eerste kruipen of eerste koekje en die eerste woordjes zoals ‘koe-koek’. Mama zijn is fantastisch en zet alle andere dingen in perspectief.

Eet u kalkoen met de kerst?

Demir: Geen kalkoen op het menu. Ik kook graag, al heb ik daar te weinig tijd voor. Tijdens de kerstvakantie hoop ik wat in de potten te roeren. Ik maak heel graag een gerecht uit mijn kindertijd: gevulde aubergines met bulgur en gehakt. Het water komt me al in de mond.

Met welke artiest of welk romanpersonage zou u graag de oudejaarsnacht doorbrengen?

Demir: Ik zou met heel veel mensen oudejaarsnacht kunnen doorbrengen, maar met enkelen zou ik daar nooit aan beginnen. Rapper Abid Tounssi bijvoorbeeld, die in Genk kwam verkondigen dat muziek een harddrug is en alleen wil spreken als mannen vooraan in de zaal zitten en vrouwen achteraan. Voor wie de gelijkheid van man en vrouw niet aanvaardt, heb ik nul respect.

Wie wenst u een glansrol toe in 2019?

Demir: De man door wie ik in de politiek ben gestapt: Jan Jambon. Hij is echt een goed bestuurder, met duidelijke principes, maar ook met oog en oor voor de mening van anderen. Zo zou iedere politicus moeten zijn.

Partner Content