John Crombez: ‘Mensen hebben recht op een regering die bezig is met hun zorgen’

© Gal

Deze week geeft Knack aan al zijn lezers een uniek bordspel cadeau, gebaseerd op het afgelopen politieke jaar. Huistekenaar Gal vereeuwigde daarvoor 21 politici, waaronder John Crombez van S-PA: ‘Ik help ieder jaar als vrijwilliger bij het kerstdiner voor alleenstaande senioren in het Kursaal van Oostende.’

Wanneer hebt u het laatst een gezelschapsspel gespeeld?

John Crombez: Vorig weekend met mijn dochter. Babette is 11 jaar en op een vrij moment spelen we De Slimste Mens ter Wereld. Heerlijk hoe ze me telkens de loef afsteekt. Ik weet dan ook veel te weinig over het leven van BV’s of de winnaars van The Voice.

Waar was u toen vorige week de regeringscrisis over het migratiepact uitbrak? Wat dacht u?

Crombez: Ik was de West-Vlaamse lijst voor de verkiezingen van 2019 aan het voorstellen. Met deze regeringen kunnen we er maar beter op tijd bij zijn, dacht ik. Mensen hebben recht op een regering die bezig is met hun zorgen, in plaats van het beschamende circus dat we gezien hebben.

John Crombez: 'Mensen hebben recht op een regering die bezig is met hun zorgen'

Knack verkoos Xi Jinping tot Man van het Jaar. Bent u het daarmee eens?

Crombez: Ik houd het liever dichter bij huis en kies voor de vrijwilligers die dit jaar hebben meegeholpen om in Gent een vluchthuis op te richten voor minderjarige meisjes die slachtoffer werden van tienerpooiers. Zij leveren fantastisch werk, in het belang van de toekomst van anderen.

Welk boek legt u met veel plezier onder de kerstboom?

Crombez:Momenten van onverwacht geluk van de Italiaan Francesco Piccolo. Hij beschrijft de kleine momenten waarop je beseft: hé, ik ben heel even gelukkig. Dat kan al ’s ochtends vroeg zijn bij mijn eerste kop koffie. Of wanneer ik een pakje pickles chips opentrek. Of wanneer ik toch eens op tijd thuis ben om mijn dochter in bed te stoppen. Die geluksmomenten zijn onbetaalbaar.

Aan welk kerstcadeau hebt u zelf ooit het meeste plezier beleefd?

Crombez: Een schilderij van een jongen met een mentale beperking met wie ik vroeger op kamp ging.

Hebt u al eens een kerstcadeau verpatst op e-Bay?

Crombez: Nee, dat doe je niet. Maar ik heb soms al wel gedacht: wat moet ik hier nu mee?

Eet u kalkoen met de kerst of kookt u zelf?

Crombez: Ik help ieder jaar als vrijwilliger bij het kerstdiner voor alleenstaande senioren in het Kursaal van Oostende, en daar eet ik altijd een hapje mee.

Met welke artiest of welk romanpersonage zou u graag oudejaarsnacht doorbrengen?

Crombez: Kim Deal, gitariste van The Breeders, een van mijn lievelingsbands. Ik ben eigenlijk al heel mijn leven heimelijk verliefd op haar.

Wie wenst u een glansrol toe in 2019?

Crombez: Nieuwe regeringen die na de verkiezingen aan echte oplossingen werken. Zodat de mensen hun facturen kunnen betalen en op het einde van de maand nog iets overhouden. Zodat ze zeker zijn van een degelijk pensioen. En zodat ze zeker zijn van betaalbare zorg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content