Zes experten geven dinsdag in de Kamer toelichting bij VN-migratiepact

Charles Michel en Jan Jambon © Belga

Hoorzittingen met experten moeten de regering een uitweg bieden uit de impasse rond het migratiepact.

De experten die dinsdag in de Kamer uitleg mogen geven bij het VN-migratiepact zijn bekend. Jean-Luc Bodson, die als speciale gezant voor Asiel en Migratie de onderhandelingen voor ons land voerde, komt als eerste aan het woord.

Na Bodson komt Fernand Keuleneer, advocaat en rechts-katholiek opiniemaker. Vervolgens krijgen twee Franstalige specialisten internationaal recht, Anne Lagerwal (ULB) en Pierre d’Argent (UCL) het woord. Docent migratierecht aan de Gentse Universiteit wordt ook gehoord, net als Jan Wouters, hoogleraar internationaal recht aan de KU Leuven.

De komst van Marc Bossuyt, gewezen voorzitter van het Grondwettelijk Hof, is nog te bevestigen.

De hoorzittingen in de commissie Buitenlandse Zaken komen er nadat groenen en het CDH resoluties hadden ingediend die de regering opriepen op het migratiepact zonder voorbehoud te ondertekenen. Binnen de regering is er over dat pact discussie ontstaan. De grootste regeringspartij N-VA vreest dat dit pact nefast kan zijn voor het migratiebeleid en wil niet dat premier Michel het pact in Marrakesh ondertekent. De andere regeringspartijen benadrukken dat de tekst niet bindend is en willen dat ons land de tekst wel onderschrijft omdat deze kan bijdragen tot een betere afspraken rond migratie.

Partner Content