Zalen moeten nog slechts één stoel vrij laten tussen elke toeschouwer

'Het Sociale Bureau voor Kunstenaars evolueerde van een handig hulpmiddel voor de kunstenaar naar een niet te omzeilen partner van de opdrachtgever.'

Zalen moeten nog slechts één stoel vrij laten tussen elke toeschouwer of bubbel. Dat kondigt minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) aan. De capaciteit van de concert- en theaterzalen wordt ook opgetrokken naar 60 procent.

Tijdens de laatste Nationale Veiligheidsraad werd beslist om de maximumcapaciteit voor cultuuractiviteiten op te trekken tot 200 mensen voor evenementen binnen en 400 mensen voor evenementen buiten. Maar de cultuur- en evenementensector noemde dat een “onwerkbaar kader” en vroeg dat er rekening wordt gehouden met de capaciteit van de zaal en dat er dus gewerkt wordt met relatieve bezettingsgraden. Afgelopen week kwamen virologen, de Crisiscel Cultuur en

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon samen om de viologen gelijk te stemmen en te werken aan een meer werkbaar kader voor de zalen. Daar werd groen licht gegeven voor een aantal versoepelingen. Zalen hoeven vanaf nu niet langer een rij tussen te laten en kunnen werken met één stoel tussen elke toeschouwer of bubbel. Daarnaast mogen zalen vanaf nu ook voor 60 procent gevuld worden.

De Crisiscel Cultuur reageert verheugd op het nieuws. “Deze maatregel en de geformuleerde voorwaarden zijn werkbaar voor ons. Bovendien zijn ze een gevolg van kortere lijnen tussen sector, virologen en de Minister. Zo vermijden we verwarring en zijn maatregelen ook gedragen. Om deze crisis het hoofd te bieden moeten we het voortaan zo aanpakken”, zegt woordvoerder Tom Kestens.

“Het is duidelijk voor iedereen dat deze maatregel meer werkbaar is in de context van cultuurzalen”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Juiste ventilatie, crowd management, mondmaskers en hygiënemaatregelen blijven even belangrijk.”

Partner Content