Zaak-Reuzegom: ‘Huidskleur Sanda Dia speelde een rol bij fatale doop’

© GF

‘Ik beweer niet dat de huidskleur van Sanda Dia de oorzaak is van zijn dood tijdens de doop bij Reuzegom, maar ik ben ervan overtuigd dat dit een rol gespeeld heeft. Dit moet alleszins door het gerecht onderzocht worden’, zegt Kenny Van Minsel, die ten tijde van de fatale doop eind 2018 voorzitter was van de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO).

Van Minsel verwijst hierbij naar een racistisch incident dat twee maanden voordien plaatsvond en waarover De Morgen vandaag bericht.

Het racistisch incident deed zich voor in de marge van de opruiming van de zaal Albatros in het Leuvense stadscentrum, een zaal die op dat ogenblik uitgebaat werd door LOKO, na een evenement dat georganiseerd werd door Reuzegom. Toen er een aantal tafels en stoelen terug in de zaal gezet werden, riep iemand van Reuzegom Sanda Dia om te komen helpen met de woorden ‘hey, neger’. ‘Ik zei “Zoiets laat je je toch niet zeggen?”, “ja, ik kan er niks aan doen”, antwoordde hij. Ik had een discussie met die Reuzegommers, ze waren erg agressief’, getuigt student Alexander Bruyninckx in De Morgen.

‘We hebben nadien de leden van Reuzegom samen met de Leuvense studentenflik twee keer uitgenodigd om enerzijds te praten over de schade van 4.000 euro aan de zaal tijdens hun event waarbij ook andere studentenclubs betrokken waren en anderzijds over dit racistisch incident. Ze zijn echter twee keer niet opgedaagd.’

‘Na de fatale doop hebben we dit incident expliciet persoonlijk gemeld aan toenmalig vice-rector Chantal Van Audenhove (KU Leuven), bevoegd voor studentenaangelegenheden. We hebben geen informatie dat daaraan gevolg gegeven geweest is. Sanda minimaliseerde deze racistische uitlating inderdaad echter zelf’, aldus Kenny Van Minsel. (Belga)

Partner Content