Jeremie Vaneeckhout

‘Wij verkiezen progressieve samenwerking boven flirten met rechts’

Jeremie Vaneeckhout Covoorzitter van Groen
Nadia Naji (Groen) Covoorzitter van Groen

‘Wij verkiezen progressieve samenwerking boven onwaarheden’, schrijven de co-voorzitters van Groen Jeremie Vaneeckhout en Nadia Nadji na een aantal uitspraken van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Voooruit) over armoedebeleid. 

Mensen die werken houden met de voorstellen van Groen meer over dan met die van Vooruit. Bovendien neemt het arbeidsaanbod, het aantal uren dat mensen bereid zijn om te werken, sterker toe bij Groen. Dat bewijst de doorrekening van het Planbureau zwart op wit.

In een gesprek met lezers in dit magazine verkondigde Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke compleet het tegenovergestelde. Is hij zo teleurgesteld in zijn eigen programma dat hij onwaarheden de wereld instuurt over dat van Groen, om toch maar stemmen te winnen?

Want laten we het hier toch even over de feiten hebben. De cijfers uit de doorrekening van het Planbureau liegen niet. De volledige middenklasse gaat er financieel op vooruit in de doorrekening van Groen. Uit die doorrekening blijkt dat een loontrekkende met Groen gemiddeld 322 euro netto meer krijgt. Bij Vooruit is dat… 273 euro. Een zelfstandige krijgt met de voorstellen van Groen gemiddeld 352 euro meer. Bij Vooruit is dat 234 euro.

De portemonnee van mensen die werken versterken, zit in het hart van ons programma. En met name die van mensen die werken tegen een laag of middenlaag loon. Daar tekent zich een ander patroon af in de doorrekening van Vooruit, die vooral de hoogste decielen bedient.

Het is dus op z’n zachtst gezegd een rare conclusie om dan te stellen dat Groen niet bezig is met de portemonnee van werkende mensen. De cijfers hebben hun rechten.

Vervolgens doet Vandenbroucke nogal minnetjes over de armoede-aanpak van Groen. Ja, wij willen armoede uitroeien. Armoede is een onrecht en voor ons als progressieve partij een prioriteit. Wat jammer dat daar door een socialist enigszins geringschattend over gedaan wordt. De doorrekening van het Planbureau toont voor het eerst aan dat armoede elimineren mogelijk is, zónder inactiviteitsval.

Opnieuw neemt Vandenbroucke daar een loopje met de waarheid wanneer hij zegt dat Groen een werkloosheidsval creeert. Het arbeidsaanbod neemt namelijk toe met het voorstel van Groen. Sterker nog: er is zelfs een stérkere toename dan bij Vooruit. Dat armoede uitroeien samen kan gaan met een inspanning voor de overheidsfinanciën, dat bewijzen we ook. En ook daar leggen we betere cijfers op tafel dan Vooruit.

Terwijl andere partijen vooral de hoogste inkomens bedienen, stijgt het nettoloon van de lagere middenklasse het meest bij Groen. Dat is belangrijk, want net daar zit het risico op werkloosheidsvallen. Maar ook de hoogste inkomens gaan er bij Groen trouwens op vooruit. Werken meer doen lonen: we doen het met onze voorstellen. Het is een van onze prioriteiten. En de manier waarop we het willen doen – door mensen omhoog te tillen in plaats van naar beneden te trappen – wérkt. Dat wordt opnieuw feitelijk bevestigd door het Planbureau.

En dan is er nog de verhoging van de minimumlonen, -pensioen en -uitkeringen. Wij zijn er verdomd trots op dat een regering met Groen erin geslaagd is om dat waar te maken. Vandenbroucke wuift het aandeel van de groenen weg in die realisatie. Maar de feiten hebben hun rechten: de voorbije 20 jaar heeft geen énkele andere regering dit gerealiseerd. Er was een progressieve samenwerking nodig met Groen om deze stap te zetten. Maar Vooruit kijkt blijkbaar liever naar rechts dan naar feiten.

Best Frank, beste Vooruit. Wat ons betreft wordt de volgende regering een progressieve regering. Wat dacht je van een progressieve samenwerking in plaats van te zwaaien met onwaarheden, en te flirten met rechts? Wij geven duidelijk voorkeur aan het eerste: we zouden als bondgenoten zomaar de portemonnee van mensen kunnen versterken én armoede de wereld uit kunnen helpen.

Echte socialisten zijn daarvoor te vinden denken we, of niet?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content