Weyts wil plan B voor onderwijs wanneer cijfers opnieuw stijgen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) © Belga Image

Momenteel gaan de Belgische cijfers de goeie kant op. Dat is ook goed nieuws voor het onderwijs, maar minister Ben Weyts wil een plan B voor wanneer de besmettingen opnieuw de hoogte in gaan. ‘Ik wil dat de scholen maximaal openblijven, ook al is dat in onze buurlanden niet het geval.’

De veiligheidsmaatregelen binnen het onderwijs blijven tot de krokusvakantie van kracht. We staan er beter voor dan de meeste andere landen, maar voorzichtigheid blijft geboden. Om in geval van een verslechtering van de situatie snel te kunnen ingrijpen, zal de expertengroep GEMS een plan B voorleggen met een breed pakket aan maatregelen in alle geledingen van de samenleving, inclusief onderwijs. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg met virologen en de onderwijspartners. ‘Ik wil dat de scholen maximaal openblijven, ook al is dat in onze buurlanden niet het geval’, zegt Weyts.

‘We hebben met z’n allen enorme inspanningen gedaan in de voorbije maanden en dat heeft vruchten afgeworpen’, vervolgt de minister. ‘Vandaag staan we er beter voor dan de meeste andere landen. Specifiek voor het onderwijs herbevestigen de virologen dat de scholen niet de motor zijn van het virus, maar dat ze eerder het slachtoffer zijn van besmettingen in de brede samenleving. De scholen volgen de evolutie in de samenleving, dan er de aanjager van te zijn. Experts stellen dan ook dat de heropening van de scholen na de herfstvakantie slechts een beperkte impact heeft gehad op de pandemie.’

Toch blijft volgens Weyts voorzichtigheid geboden, gelet op de situatie in de buurlanden en de nieuwe buitenlandse varianten. Daarom blijven de veiligheidsmaatregelen binnen het onderwijs tot de krokusvakantie onverkort van kracht. Dat is beslist na een overleg met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de onderwijspartners en virologen.

In samenwerking met de CLB’s en Rode Kruis Vlaanderen is het onderwijs zelf gestart met de organisatie van sneltesten. Zo kunnen de hoogrisicocontacten van een besmet persoon veel sneller getest worden. Deze sneltesten zullen verder uitgerold worden over heel Vlaanderen.

Als de situatie verslechtert, dan moeten we snel kunnen ingrijpen, klinkt het. De groep van experts voor de managementstrategie van COVID-19 (GEMS) werkt daarom een Plan B uit met een breed pakket maatregelen voor alle geledingen van het maatschappelijk leven – inclusief onderwijs, maar niet beperkt tot onderwijs.

Partner Content