Zuid-Koreanen lijden aan meteorietenkoorts

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een zeldzame meteorenregen heeft Zuid-Korea getroffen. Honderden mensen uit de nabijgelegen stad, Jinju, zijn nu op zoek naar de waardevolle ruimterotsen.

Het was sinds 1943 geleden dat een meteoriet op Zuid-Koreaanse bodem werd gevonden. Toen viel het land nog onder het koloniale bewind van Japan. Maar 9 maart 2014 trof een meteorenregen de Zuid-Koreaanse stad Jinju en dat heeft hoopvolle zoektochten naar ruimtepuin aangewakkerd.

Twee zwarte stenen werden reeds gevonden. Een van 9 kilogram baande zich een weg door een serre in de buurt van de stad. De tweede steen weegt 4 kilogram en werd door een andere lokale inwoner gevonden.

60.000 euro voor een steen

De inwoners hopen dat de meteoriet bij het binnenvallen van de atmosfeer in meer dan twee stukken uiteenviel. Zuid-Koreaanse media melden dat mensen de bergen en rijstvelden van de stad uitpluizen met GPS en metaaldetectors.

Volgens de mediahype kunnen de chondrieten – het type dat ongeveer 86 procent van alle op Aarde gevonden meteorieten uitmaakt – een flinke som geld opleveren. De standaard internationale bedragen gaan over 3 tot 7 euro per gram, waardoor de zwaardere chondrieten tot wel meer dan 60.000 euro waard kunnen zijn.

Meteoriet als monument

Een Amerikaan zou ondertussen kaartjes uitdelen aan meteorietenjagers waarin hij zegt de gevonden stenen te willen opkopen. Maar de angst zit erin dat de kostbare ruimtestenen zo uit het land zullen verdwijnen.

De Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-Won en verantwoordelijken van de Koreaanse Administratie voor Cultureel Erfgoed zouden daarom overwegen de meteorieten te verzekeren voor onderzoek of veilig te stellen als natuurlijk monument.

Het eigendom van meteorieten blijft een grijze zone in het land, omdat er onvoldoende ervaring met meteorenregens is en er bijgevolg weinig relevante clausules in de Zuid-Koreaanse wet zijn opgenomen.

Een meteorenregen ontstaat wanneer kosmisch puin met de atmosfeer van de Aarde in botsing komt en daar begint op te branden. De stukken ijzer en steen die dan op de Aarde neerkomen zijn de kostbare meteorieten.

Partner Content