‘Zeer zware’ zonne-uitbarsting

De uitbarsting op de Zon is van de X-klasse: de grootste klasse, die schadelijk kan zijn.

Op de Zon heeft zich zeer zware uitbarsting voorgedaan, zo heeft poollicht.be getwitterd.

Het gaat om een uitbarsting van de klasse X1.1 vanuit zonnevlek AR1429. Die is twee keer zo groot als de Aarde, aldus de gespecialiseerde website spaceweather.com.

De uitbarsting deed zich voor om 05.13 uur Belgische tijd en is gedeeltelijk naar onze planeet gericht. Uitbarstingen van de X-klasse zijn de grootste en kunnen voor schade zorgen.

Twee plasmawolken op weg naar de AardeTwee van de Zon afkomstige plasmawolken (CME) zetten koers naar de Aarde, zo heeft spaceweather.com gemeld. Het gaat om een CME ten gevolge van een uitbarsting van de klasse M2. Die zou in botsing komen met het magnetisch veld van de Aarde.

De tweede plasmawolk is het gevolg van de X1.1-uitbarsting. Op noordelijke breedtegraden is er mogelijk kans op poollicht, aldus spaceweather.com.

Koninklijke Sterrenwacht van BelgiëDe Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) heeft bevestigd dat zich vroeg in de ochtend een zonnevlam van de klasse X1.1 heeft voorgedaan aan de oostzijde van onze ster en dat een plasmawolk de ruimte is ingestuurd. Aangezien zij niet recht naar de Aarde gericht is, maar slechts gedeeltelijk, verwacht de KSB een kleine impact op onze planeet wanneer de bijbehorende schok of plasmawolk onze aardbol passeert. De vermoedelijke aankomst op Aarde wordt woensdag verwacht tussen 05.00 en 17.00 uur Belgische tijd.

De Sterrenwacht verwacht een “zwakke tot matige geomagnetische storm” in dat tijdsbestek, met kleine gevolgen voor navigatie (gps) en satellieten (sleepkracht). Elektriciteitscentrales kunnen lichte hinder verwachten. De KSB verwacht slechts een “kleine” kans op poollicht. De volgende dagen kan zich nog een gelijkaardige plasmawolk voordoen, met mogelijk een sterkere storm als gevolg. (Belga/SD/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content