Wetenschap stapje dichter bij onzichtbaarheidsmantel Harry Potter

© YouTube
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Wetenschappers zijn een stapje dichter bij de begeerde onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter. Kan technologie magie vervangen?

Onderzoekers van de Universiteit van Rochester hebben het erop gewaagd de magie uit de Harry Potterreeks te benaderen. De wetenschappers waren in de ban van de onzichtbaarheidsmantel die door het hoofdpersonage geregeld gebruikt wordt om er even tussenuit te knijpen.

Driedimensionaal

Technologie heeft de wetenschappers een stapje dichter gebracht bij de magische mantel. De onderzoekers ontdekten nieuwe manieren om complexe lenzen te gebruiken met als doel objecten aan het zicht te onttrekken.

In het verleden werd al gepoogd zulke systemen te ontwikkelen. ‘Cloaking’-systemen vervormen de achtergrond, maar daarbij is ook duidelijk dat een voorwerp verhuld wordt. Bij het nieuwe systeem daarentegen houden vier lenzen een object verborgen terwijl de kijker het uit verschillende hoeken benadert.

‘Dit is het eerste systeem dat een object driedimensionaal, constant en uit verschillende richtingen kan verhullen en werkt voor de overdracht van stralen in het zichtbare spectrum’, zegt Joseph Choi die meewerkte aan de studie, op Time.com.

Chirurgie en verkeer

De lenzen kunnen het beeld van een voorwerp wel degelijk volledig aan het zicht onttrekken. Maar wetenschappers beweren (nog) niet dat een versie ter grote van een pak (of Harry Potters onzichtbaarheidsmantel) mogelijk is met de beschikbare lenzen.

Toch zijn er al praktische toepassingen. De lenzen kunnen een chirurg bijvoorbeeld helpen door zijn handen te kijken naar hetgene hij aan het opereren is. Of ze kunnen aan een vrachtwagen bevestigd worden zodat de dode hoek voor chauffeurs verdwijnt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content