Waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen op kantoor?

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Het is een vaak voorkomend probleem in de zomer op mening kantoor. Zwetende mannen grijpen verwoed naar de afstandsbediening van de airco, terwijl verkleumde vrouwen zich op hetzelfde moment in een dikke cardigan hullen.

38 procent van de werknemers die met computerwerk bezig zijn vindt het in de zomer te warm op de werkvloer, terwijl 7 procent het in de zomer dan weer te koud vindt. En er zijn ook verschillen tussen mannen en vrouwen. 4 procent van de mannen heeft het in de zomer (veel) te koud, bij de vrouwen is dat 9 procent. Dat blijkt uit cijfers van Provikmo, de externe preventiedienst van HR-partner ADMB.

Vrouwen hebben het vaker koud dan mannen omdat het lichaam van vrouwen minder warmte produceert dan dat van mannen. Gemiddeld zijn vrouwen kleiner (en dunner) dan mannen en gaat de warmte sneller verloren. Vrouwen hebben ook minder spieren en meer vet dan mannen. Spieren produceren meer warmte.

‘Seksistische’ airco

Vrouwen hebben ook vaker koude handen en voeten. Dat ligt dan weer aan de verspreiding van vet in een vrouwelijk lichaam. Vet isoleert en houdt het lichaam warm. Maar het vet zit bij vrouwen vooral rond hun romp opgeslagen om zo de vitale voortplantingsorganen te beschermen, en niet rond hun vingers en tenen.

Natuurlijk spelen ook vrouwelijke hormonen een rol. De lichaamstemperatuur van vrouwen verschilt afhankelijk van waar ze zich bevinden in hun menstruatiecyclus.

Al die oorzaken hebben als gevolg dat vrouwen steevast benadeeld worden op kantoor omdat de temperatuur afgesteld staat op mannelijke standaarden. Volgens onderzoek is de beste werktemperatuur voor vrouwen tussen de 24 en 25 °C, dat is maar liefst 2,5 °C warmer dan voor mannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content