Allochtone vrouwen krijgen voorkeur op mannen bij samenstelling kieslijsten

© belga

Bij de samenstelling van kieslijsten krijgen vrouwen met een migratieachtergrond de voorkeur op mannen. Dat zeggen politicologen van de VUB op basis van een bevraging.

De Standaard bericht over het onderzoek van politicologen Karen Celis en Silvia Erzeel. Zij bevroegen politici en sleutelfiguren in de Vlaamse partijen over de samenstelling van kieslijsten. Die gaan bewust op zoek naar kandidaten uit migrantengemeenschappen.

Een eerste verklaring vinden Celis en Erzeel in de manier waarop politieke partijen hun lijsten samenstellen. Ze spelen daarbij in op de groeiende diversiteit in de samenleving. Tegelijk beseffen ze dat veel kiezers moslimmannen sneller aan criminele feiten koppelen.

Complementair

Daarnaast zijn allochtone vrouwen het ideale tegengewicht voor de hang naar zekerheid van de partijen. Zij willen mensen die al in het parlement zitten terug op de lijst. ‘Als de partijtop daarna merkt dat de lijst tot dan toe overwegend mannelijk, blank, en ouder dan 45 jaar is, zoeken ze personen met een mix die maximaal complementair is’, zegt Celis. ‘Daarom kijkt men uit naar jonge, allochtone vrouwen.’

Vrouwen met een migratieachtergrond zouden ook heel wat sympathy votes ronselen. Volgens Celis gaan autochtonen voor allochtone vrouwen stemmen ‘vanuit een sympathie voor hun emancipatiestrijd’, aldus Celis.

Hetzelfde parcours

Het resultaat is ook waarneembaar in het halfrond. In het federaal parlement zitten bijvoorbeeld elf politici met roots in Turkije of de Maghreb. Acht daarvan zijn vrouwen. In het Vlaams Parlement zijn vier van de vijf parlementsleden met migratieachtergrond vrouw. Opmerkelijk, want het totaalplaatje van onze parlementen toont nog altijd een mannelijk overwicht.

De onderzoekers willen wel benadrukken dat politica’s met een migratieachtergrond geen excuustruzen zijn. ‘Ik heb hetzelfde parcours moeten afleggen als alle anderen’, zegt Nahima Lanjri, Kamerlid voor CD&V, in De Standaard. ‘De eerste allochtone vrouwen die actief waren in de politiek, hebben van kindsbeen af leren vechten, bijvoorbeeld om verder te studeren. Daar word je sterker van en dat komt van pas in de politiek.’ (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content