Waarom de Schotten 421 woorden voor ‘sneeuw’ hebben

De Schotten zijn de kampioen in woorden voor 'sneeuw'. © iStock

De Schotten steken met 421 woorden voor ‘sneeuw’ ruimschoots de Inuit voorbij, die ‘maar’ 50 woorden zouden hebben voor het witte goedje.

De Inuit beschikken over 50 verschillende woorden voor de term ‘sneeuw’. Wie dacht dat dat veel was, moet zijn mening herzien. De Schotten blijken namelijk meer dan 400 woorden voor het weerfenomeen te hanteren, zo zeggen onderzoekers van een nieuwe Schotse thesaurus. Van ‘feefle’ tot ‘flindrikin’, van ‘spitters’ tot ‘snaw-pouther’, allemaal verwijzen ze naar ‘sneeuw’.

Eskimo-hoax

Academici werken momenteel aan de eerste Historische Thesaurus van de Schotten, die elk woord uit de Schotse taal, van de vroegste bronnen tot nu, verzamelt. Ze beweren 421 Schotse woorden voor sneeuw te hebben gevonden zoals bijvoorbeeld ‘snaw’ en sneesl’, wat ‘beginnen regenen of sneeuwen’ betekent, en ‘skelf’, een grote sneeuwvlok.

Welk type sneeuw het ook is, er bestaat wel een Schots word voor. Zo is er ‘feefle’ (ronddraaiende sneeuwval), ‘flindrikin’ (een lichte sneeuwbui), ‘spitters’ (kleine druppeltjes of vlokjes van door wind gedreven regen of sneeuw) of ‘snaw-pouther’ (fijne sneeuw).

Volgens de Universiteit van Glasgow betekenen de 421 beschrijvingen voor sneeuw dat de Schotten de Inuit ruimschoots in de schaduw zetten. Al blijkt de theorie dat de Eskimo’s in Groenland 50 verschillende sneeuwwoorden hebben niet helemaal te kloppen. Ze werd namelijk ontkracht in 1991 door Geoffrey Pullum in ‘The Great Eskimo Vocabulary Hoax’.

Voorouders

‘Het weer maakt al eeuwenlang een essentieel deel uit van het leven van de Schotten’, zegt Susan Rennie, professor Engels aan de Universiteit van Glasgow in The Guardian. ‘Het aantal en de verscheidenheid aan woorden in de taal tonen aan hoe belangrijk het voor onze voorouders was om over het weer te communiceren, iets wat hun hele leven en inkomen zo hard bepaalde. In een grotendeels agrarische economie was het immers van essentieel belang om subtiele veranderingen in het weerpatroon te kunnen overbrengen.’

De onderzoekers hebben het hoofdstuk sneeuw afgerond en beginnen nu aan de sectie ‘regen’. Verwacht wordt dat een gelijkaardig aantal woorden voor dit weerfenomeen zal gevonden worden.

Naast het weer is ook sport al eeuwenlang een gespreksonderwerp bij de Schotten. De sport met de meeste woorden is verrassend genoeg knikkeren met 369 Schotse woorden, en dus niet voetbal of golf, zoals men zou verwachten. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content