Een groep Russische wetenschappers is er na meer dan 30 jaar boren in geslaagd het mysterieuze Vostokmeer te bereiken dat al 20 miljoen jaar onder de ijskap van Antarctica ligt verscholen.

De wetenschappers bereikten het oppervlak van het meer op 3.768 meter diepte. Het meer is 250 km lang en 50 km breed en bestaat uit het zuiverste water op aarde. Via geothermie onder het ijs blijft het water vloeibaar.

Onbekende vormen van leven

Mogelijk bevat het totnogtoe onbekende vormen van leven. Het kan meer leren over de evolutie van het leven voor het IJstijdperk.

Het boren hernam in januari na in 1998 te zijn stopgezet op 3.580 meter diepte. Dus slechts 118 meter boven het oppervlak van het water. Het boren was gestopt na oproepen van de internationale

gemeenschap om veiliger materiaal te gebruiken en zo een milieuramp te vermijden.

Toekomstige klimaatveranderingen

Onderzoek van de ijskap en het water van het meer zal volgens Russische specialisten toelaten een scenario van klimaatsveranderingen voor de komende millennia op te stellen.

Tegelijk duikt weer een oude theorie op die zegt dat de nazi's aan het meer een geheime basis zouden hebben gebouwd, met daarbovenop geruchten over een onderzeeboot die daar het stoffelijk overschot van Adolf Hitler zou hebben gebracht om te laten klonen. (Belga/TE)

Een groep Russische wetenschappers is er na meer dan 30 jaar boren in geslaagd het mysterieuze Vostokmeer te bereiken dat al 20 miljoen jaar onder de ijskap van Antarctica ligt verscholen. De wetenschappers bereikten het oppervlak van het meer op 3.768 meter diepte. Het meer is 250 km lang en 50 km breed en bestaat uit het zuiverste water op aarde. Via geothermie onder het ijs blijft het water vloeibaar. Onbekende vormen van leven Mogelijk bevat het totnogtoe onbekende vormen van leven. Het kan meer leren over de evolutie van het leven voor het IJstijdperk. Het boren hernam in januari na in 1998 te zijn stopgezet op 3.580 meter diepte. Dus slechts 118 meter boven het oppervlak van het water. Het boren was gestopt na oproepen van de internationale gemeenschap om veiliger materiaal te gebruiken en zo een milieuramp te vermijden. Toekomstige klimaatveranderingen Onderzoek van de ijskap en het water van het meer zal volgens Russische specialisten toelaten een scenario van klimaatsveranderingen voor de komende millennia op te stellen. Tegelijk duikt weer een oude theorie op die zegt dat de nazi's aan het meer een geheime basis zouden hebben gebouwd, met daarbovenop geruchten over een onderzeeboot die daar het stoffelijk overschot van Adolf Hitler zou hebben gebracht om te laten klonen. (Belga/TE)