Gezondheid Vrouwen zoeken zelf hun spermadonor: 'Ik heb tegen mijn zin seks met iemand die ik niet ken'
Technologie Onzichtbare uitbuiting: 'Om AI bruikbaar te maken, is er heel wat menselijke arbeid nodig'
Technologie Technologie Steven Latré (Imec): ‘Als AI niet duurzamer wordt, is het gedoemd om te falen’ Artificiële intelligentie (AI) kan een krachtig wapen zijn in de strijd tegen klimaatverandering, maar voorlopig maakt ze het probleem nog erger. ‘We staan op een scharniermoment’, zeft Steven Latré van Imec.
Cultuur Cultuur NFT-kunstenaar Bert Dries aka Musketon: 'Ik heb er geen spijt van dat ik veel geld heb laten staan in crypto'
Technologie Technologie Wie houdt ons in de gaten? Deze datahandelaars kennen u beter dan wie ook Lig je niet wakker van privacy omdat je niets te verbergen hebt? Bedenk je dan dat overheden niet statisch zijn, dat verworven vrijheden teruggeschroefd kunnen worden en dat je data maar zo veilig zijn als de beveiliging ervan. ‘Privacy niet belangrijk vinden omdat je niets te verbergen hebt, is hetzelfde als niet geven om vrijheid …
Wereld Wereld Dankzij deze vier ontwikkelingen ziet 2023 er iets rooskleuriger uit Vorig jaar beheersten de oorlog in Oekraïne, gepeperde energiefacturen en de torenhoge inflatie het nieuws. Maar uit crisissen worden ook kansen geboren. Dankzij deze vier ontwikkelingen ziet 2023 er iets rooskleuriger uit.
Wereld Wereld Moet Europa TikTok verbieden? ‘Het is hypocriet om alleen deze app te viseren’ Het is een Chinees platform. Het verzamelt data van burgers uit meer dan 150 landen. En het bepaalt welke content wij te zien krijgen. Moet Europa TikTok verbieden?
België België Ethisch hacker: ‘Met een kopie van je identiteitskaart kunnen criminelen je laten schrappen uit het bevolkingsregister’ In de nacht van 5 op 6 december werd de stad Antwerpen het slachtoffer van een grootschalige cyberaanval. Het collectief Play hackte de servers van Digipolis, de IT-partner van Antwerpen die in heel wat stadsdiensten is ingebed. Als de stad voor 19 december geen losgeld betaalt, dreigen de hackers ermee de gevoelige data online te zetten. …
België België Waarom frituurolie 42,8 procent duurder is dan vorig jaar Het leven is deze maand 10,6 procent duurder dan in november vorig jaar. Volgens Statbel, de statistische dienst van de Federale Overheidsdienst Economie, is die inflatie voor het grootste deel te wijten aan de hoge energieprijzen. Maar ook voeding levert een aanzienlijke bijdrage. ‘Globaal zijn er twee zaken die de hoge inflatie van voedingsmiddelen kunnen …
Wereld Wereld Sophie in ’t Veld, Nederlands Europarlementslid: ‘Spyware trekt als een sluipend gif door de democratie’
Maatschappij Maatschappij Deeleconomie: delen is het nieuwe hebben Knack-redacteur Elisa Hulstaert dompelde zich een week lang onder in de deeleconomie. Het leverde best wat op. Maar dat was niet het belangrijkste.
Technologie Technologie Wat verandert er bij Twitter na de overname door Elon Musk? ‘Het platform kan in enkele maanden helemaal verzieken’ In april kondigde Musk aan dat hij Twitter wilde kopen voor 44 miljard dollar. In mei zette hij vraagtekens bij het grote aantal nepaccount op het platform en in juli kwam hij op zijn beslissing terug. Twitter spande daarop een rechtszaak aan om de verkoop toch te laten doorgaan. Net voor die rechtszaak van start …
Technologie Technologie Stoot Gas straks TikTok van de troon? ‘Jongeren trekken weg van toxische apps’ 1. Hoe werkt Gas? Gas is een app waarop tieners hun klas- of schoolgenoten anoniem complimenten kunnen geven. Aan de hand van polls krijgen de gebruikers vragen over hun vrienden. Volledig in de traditie van de Amerikaanse jaarboeken laat de app hen onder meer bepalen wie de mooiste leerling is die ze op school zijn …
Cultuur Cultuur Kunstenares Maxime Yde: ‘Als er iets in mijn hoofd zit, zet ik dat meteen op papier' Het artistieke werk van Maxime Yde (33) bestaat uit zwarte, abstracte figuren en lijnen op witte vlakken. Om de beelden op papier te zetten, gebruikt ze verschillende technieken. ‘Bij zeefdrukken krijg je een vlak resultaat, bij diepdruk zie je subtiele onregelmatigheden die het fragiele en kwetsbare karakter van het werk sterker naar voren brengen’, zegt …
Maatschappij Maatschappij Rapport na 15 jaar Park Spoor Noord: ‘De Seefhoek is het afvoerputje van Antwerpen’ Park Spoor Noord in Antwerpen had de omliggende wijken moeten opwaarderen, maar dat pakte anders uit. Bewoners van de Seefhoek hebben het gevoel dat het stadsbestuur hun wijk verwaarloost. ‘De stad bezemt alles wat niet hip genoeg is naar één hoek, en dat is onze wijk.’
België België Telewerk: houdt uw baas u in de gaten? Sinds de start van de coronapandemie gebruiken werkgevers meer software om de productiviteit van werknemers te meten en te controleren. Een groot deel van die software is in België illegaal.
Nieuws Nieuws Ethische hacker legt privacylek in parkeerapps bloot: ‘Een ramp voor onze privacy’ Slimme camera’s worden steeds vaker ingezet: ze helpen ordediensten om snel en gericht verdachten op te sporen, gsm-gebruik achter het stuur te detecteren en wagens te controleren die een lage-emissiezone binnenrijden. Tegenwoordig wordt dat type camera’s zelfs ingezet als betaalmiddel: via nummerplaatherkenning kan je in heel wat parkeergarages automatisch in- en uitrijden zonder daarvoor een …
Wetenschap Wetenschap Onderzoekster Siggie Vertommen: 'Behandel draagmoederschap gewoon als een job' De fertiliteitsindustrie is big business. Daar kun je morele bezwaren tegen hebben, maar dat helpt de draagmoeders niet, vindt onderzoekster Siggie Vertommen. ‘Waarom maken we alleen van hén een probleem?’
Psychologie Psychologie Psychologe Marilse Eerkens: 'Op het gebied van ouderschapsverlof zijn Nederland en België achterlijk en primitief' Wat willen we bereiken met de opvoeding van onze kinderen? De Nederlandse psychologe Marilse Eerkens waagt zich aan antwoorden op vragen die volgens haar te weinig gesteld worden. ‘We zouden kinderen beter wat meer pamperen terwijl ze in de pampers zitten en minder daarna.’
Natuur Natuur Mens blijft grootste gevaar voor bosbranden: ‘Meestal zijn het weggegooide sigaretten’ Zuid-Europa wordt geteisterd door bosbranden, maar ook bij ons zorgen droogte en hitte voor meer brandgevaar. ‘Glas kan als een vergrootglas werken en voor een eerste vonk zorgen.’
Cultuur Cultuur Theatermaker Rebekka De Wit: ‘Er staan echt nog genoeg witte mannen op het podium’ ‘De theaterruimte is een van de weinige plekken waar je nog echt kwalitatieve aandacht krijgt van mensen,’ zegt schrijver, theatermaker en Nederbelg Rebekka de Wit, ‘maar ik ben bang dat het aan het verdwijnen is.’ Een gesprek over reclame, ruimdenkendheid en het putje in de bil van haar dochter.
Klimaat Klimaat Nieuwe Europese kaart toont het risico op natuurbranden Waarom is een Europese natuurbrandrisicokaart nodig? Jan Baetens: Ten eerste omdat men voorspelt dat de frequentie van extreme weersomstandigheden zal toenemen. Hitte en droogte gaan gepaard met een verhoogd brandgevaar. Ten tweede omdat niet alle lidstaten van de Europese Unie het risico op natuurbranden al in kaart brachten, zoals België, en omdat de aanpak tussen …
België België Een koelkast of een auto kopen? Dat is dan 12 maanden wachten Door logistieke problemen en tekorten moeten consumenten van een rist populaire producten weken of zelfs maanden wachten voor ze geleverd worden. ‘De pandemie heeft de pijnpunten van de toeleveringsketen blootgelegd.’
Technologie Technologie Virtuele aanranding in de metaverse: ‘Helaas geen nieuw probleem’ Een vrouw wordt uitgenodigd op een privéfeest. Nog geen uur later wordt ze aangerand door een man, terwijl een andere staat toe te kijken. Er wordt een fles alcohol doorgegeven en er worden seksistische opmerkingen gemaakt. Het bovenstaande speelde zich niet in de fysieke wereld af, maar in de metaverse. Dat is een virtuele, driedimensionale …
Maatschappij Maatschappij 100 jaar voornamen onder de loep: ‘Dé typisch Vlaamse naam bestaat niet’ Ouders (in wording) kennen het: een naam kiezen voor je kind doe je niet zomaar. Liefst klinkt die naam mooi en origineel. Een voornaam drukt een identiteit uit, geeft aan tot welke cultuur je behoort en uit welke sociale omgeving je komt. Bewust of onbewust wordt een naam ook gekoppeld aan gedragskenmerken. Wie niet goed …
Politiek Politiek Cava en taart voor Cannes-winnaar, maar geen extra geld voor Vlaamse films Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) ontving vandaag filmregisseur Lukas Dhont om hem officieel te feliciteren met de bekroning van Close op het festival van Cannes. Volgens Jambon het bewijs ‘dat we in de goede dingen investeren’. Extra centen komen er echter niet.
Nieuws Nieuws Vlaams Bouwmeester betreurt afbraak Antwerpse Stadsschouwburg: 'Ook maar via pers vernomen' De Antwerpse Stadsschouwburg wordt gesloopt, dat besliste het stadsbestuur midden mei. Erik Wieërs, de Vlaamse Bouwmeester, vindt dat een slecht idee. ‘Stadsbesturen zouden niet op eigen houtje mogen beslissen welke gebouwen blijven staan of afgebroken worden.’
Technologie Technologie Het gevaar van menstruatie-apps: ‘Data kunnen tegen vrouwen worden gebruikt in abortusrechtszaken’ Begin mei publiceerde de Amerikaanse nieuwssite Politico een ontwerpadvies van het Amerikaanse Hooggerechtshof waaruit blijkt dat het Hof het grondwettelijk gegarandeerde recht op abortus wil schrappen. Als dat gebeurt, kan elke staat in de VS binnenkort zelf bepalen of ze abortus toestaat of verbiedt. ‘Iedereen die zwanger kan worden, moet nu werk maken van zijn digitale …
Psychologie Psychologie Jongeren over mentale gezondheid: 'Alles wordt boven onze hoofden beslist' Ondanks de verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen gaat het nog steeds niet goed met de mentale gezondheid van jongeren. Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat bijna 20 procent van de Vlaamse tieners kampt met matige tot ernstige mentale problemen. Volgens het laatste rapport van de Mental Assessment Group, een onderdeel van de GEMS …
Technologie Technologie Surveillance van werknemers in het digitale tijdperk: ‘Vaak beseffen mensen niet dat ze gecontroleerd worden' ‘Laat elke seconde tellen.’ Met die slogan verleidt softwarebedrijf Time Doctor werkgevers tot het aankopen van hun product. De software kan om de paar minuten screenshots of opnames maken van de computerschermen en registreert de muis- en toetsenbordactiviteit van werknemers. Daarnaast waarschuwt Time Doctor als de gebruiker te veel tijd spendeert op sociale media of …
Wereld Wereld Mexico telt 100.000 verdwenen personen: 'Autoriteiten tonen weinig interesse om de zaken op te lossen' Met een gemiddelde van 82 verdwijningen per dag zagen Mexicanen het al geruime tijd aankomen: het land telt nu 100.000 verdwenen personen. ‘Elke dag krijg ik berichten van mensen die iemand verloren zijn, met de vraag of ik de zaak onder de aandacht wil brengen’, vertelt Marcos Vizcarra. Hij werkt als onderzoeksjournalist vanuit Sinaloa, een …
Milieu Milieu Stadsimker Britt Van Marsenille verliest haar bijenvolk: 'Er zijn nog altijd te weinig bloemen in onze steden' Een jaar geleden zette Britt Van Marsenille nog een nieuwe bijenkast. Vandaag zijn alle bijen dood. ‘Misschien vonden ze niet genoeg nectar en stuifmeel door de winterprik begin april. De bloesems die toen in bloei stonden, zijn verloren gegaan.’ Van Marsenille merkte ook dat er niet meer veel bijen in de kast zaten. Dat kan …
Maatschappij Maatschappij Zes oplossingen voor het tekort aan studentenkoten ‘Uit mijn kot verdreven’ ‘Ik heb het gevoel dat ik buitengezet word’, vertelt Sophie (23). Ze woont intussen vijf jaar in hetzelfde kotgebouw in Antwerpen, samen met negen andere studentes. De gemeenschappelijke keuken en woonkamer richtten ze in met tweedehandsmeubels om er een warmte thuis van te maken. ‘We zijn doorheen de jaren een hechte …
Technologie Technologie Dries Depoorter verkent de grenzen van privacy met 'The Follower': ‘Iedereen kan deze software schrijven’ Hij ontmaskert wie bij rood licht oversteekt, welke politici vaak op hun gsm scrollen en hoe ‘perfecte’ Instagramfoto’s tot stand komen. Maar noem mediakunstenaar Dries Depoorter (31) geen activist.