Het zou het begin kunnen zijn van een flauwe mop: een priester, een rabbijn en een monnik komen een café binnen en bestellen enkele paddo's... Maar dat is het niet.

Priesters, rabbijnen en monniken gaan samen met enkele andere religieuze figuren uit enkele wereldgodsdiensten eigenhandig de effecten van psychedelische drugs op hun religieuze ervaring uittesten in het kader van een wetenschappelijke experiment van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het experiment kadert in een reeks onderzoeken naar hoe een spirituele ervaring het religieuze denken van iemand kan veranderen.

Hoewel de meeste godsdiensten normaal geen psychedelische drugs toelaten, krijgt een 20-tal anonieme religieuze deelnemers (er werd niemand uit de moslim- en hindoegemeenschap bereid gevonden om deel te nemen) tijdens het onderzoek twee krachtige dosissen psilocybine, het actieve ingrediënt van de paddo, toegediend.

Terwijl de deelnemers high zijn, worden ze geblinddoekt en krijgen ze een koptelefoon opgezet met religieuze muziek om de spirituele ervaring nog te verhogen. Al die tijd zijn twee begeleiders aanwezig om de observaties van de proefpersoon in real time te registreren.

Een rabbijn kan als het ware de boeddhist in zichzelf ontdekken.

'Psilocybine kan tot diepe mystieke ervaringen leiden', weet William Richards, psycholoog aan de Johns Hopkins Universiteit. 'Uit voorlopige resultaten van het onderzoek blijkt alvast dat de proefpersonen een grotere waardering krijgen voor hun eigen religieuze achtergrond. De dode dogma's komen voor hen tot leven op een betekenisvolle manier.', aldus Richards aan The Guardian. 'Daarnaast is er ook een grotere appreciatie bij de deelnemers voor andere godsdiensten. In zulke transcendentale toestanden lijken mensen immers een soort van universeel bewustzijn te bereiken. Een rabbijn kan als het ware de boeddhist in zichzelf ontdekken.'

De onderzoekers van John Hopkins zijn er steeds meer van overtuigd dat het gebruik van psychedelische drugs (psilocybine, LSD en MDMA) emotionele problemen kan behandelen en het spirituele bewustzijn verhogen. Van psilocybine is ook wetenschappelijke aangetoond dat het acute angst bij kankerpatiënten verzacht op het einde van hun leven. Momenteel zijn er ook studies naar de effecten op posttraumatische stress, zware depressie en alcoholmisbruik.