Overheid laat Alain Hubert links liggen voor zuidpoolbasis

© BELGA

De breuk tussen de Belgische staat en de Internationale Poolstichting (IPF) van Alain Hubert lijkt definitief voltrokken, nu de regering beslist heeft een beroep te zullen doen op twee personen uit de entourage van Hubert.

Het gaat om Johan Berte en Kristof Soete, respectievelijk medeoprichter en hoofdtechnicus van het zuidpoolstation Prinses Elisabeth. Dat meldt Le Soir zaterdag.

Budgettaire manipulaties

De AntarctiQ, die eind augustus door Soete en Berte werd opgericht, zal voor een bedrag van 1,6 miljoen euro de controle overnemen over de Prinses Elisabethbasis. AntarctiQ moet de poolbasis ook voorbereiden op het komende seizoen, en de goede werking ervan verzekeren.

De breuk tussen Hubert en de overheid was ontstaan toen IPF in een rapport van de Inspectie van Financiën van budgettaire manipulaties werd beschuldigd. Ook werd Hubert belangenvermenging verweten, omdat hij ook voorzitter was van de beleidsraad van het Poolsecretariaat, de instantie die het IPF betaalt.

De federale regering besliste daarop de samenstelling van die beleidsraad aan te passen, maar Hubert heeft een kort geding tegen die beslissing opgestart. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content