Onderzeeër moet maan van Saturnus verkennen

© YouTube
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Het Amerikaans ruimtevaartagentschap NASA wil een onderzeeër naar de grootste maan van Saturnus sturen om er de Krakenzee te onderzoeken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

NASA stuurde al enkele rovers naar de Rode Planeet Mars om er op zoek te gaan naar een teken van leven. Maar nu heeft het Amerikaans ruimtevaartagentschap andere plannen in het vooruitzicht: een onderzeeër moet op de grootste maan van Saturnus, Titan, in de Krakenzee plonzen.

Vloeibare koolwaterstoffen

De Krakenzee, of Kraken Mare in het Engels, is een door vloeistof bedekt gebied met een diameter van om en bij de 1.000 kilometer. Het zou vermoedelijk groter zijn dan de Kaspische Zee, maar de diepte van het ruimtemeer is tot nu toe onbekend. De zee van methaan werd pas in 2007 ontdekt.

Het ruimtevaartagentschap hoopt tegen 2040 de duikboot succesvol onder te dompelen in de niet zo doorsnee Krakenzee: hoewel Titan naast de Aarde een van de enige voorwerpen in ons zonnestelsel is met zeeën aan de oppervlakte, kent de Krakenzee – die bestaat uit vloeibare koolwaterstoffen – vriestemperaturen.

Drie zeeën

Titan heeft een dikke atmosfeer en telt maar liefst drie zeeën van methaan en ethaan bij de noordpool. Met de coördinaten 68°N 310°W ligt de Krakenzee daar ook heel dicht bij. Een ruimtevliegtuig vergelijkbaar met de Boeing X-37, zo schrijft Time.com, zal de onderzeeër er binnen 25 jaar droppen.

De duikboot zal er dan de zeebodem verkennen en de samenstelling ervan, de getijden, de weersomstandigheden en mogelijke levensvormen nagaan. Zo wil NASA meer te weten komen over de historische cycli van het vullen en opdrogen van de zeeën op de maan van Saturnus.

Tijdens de noordelijke zomer is de Aarde vanop de noordpool van Titan continu zichtbaar. Op sommige locaties zou onze planeet echter enkele dagen op rij onder de horizon kunnen verdwijnen, meldt NASA. Een jaar op Titan is goed voor bijna 30 jaar op Aarde.

Partner Content