Olympisch mysterie opgelost: daarom werd het zwemwater groen

© Reuters

Het was gisteren het verhaal van de dag op de Olympische Spelen in Rio: het water in het olympisch zwembad kleurde plots groen in plaats van blauw. De organisatie van de Spelen komt nu met een verklaring.

Ophef op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro: het water in het duikzwembad in het Maria Lenk Aquatics Center kleurde van de ene op de andere dag groen (en de wangen van de olympische officials rood).

Volgens sommigen lag de oorzaak bij de oxidatie van de koperen buizen in het zwembad, anderen zochten een verklaring bij urine. Bij de internationale zwembond Fina werd dan weer gesuggereerd dat het om een vraag van de atleten zelf ging om de effecten van de schijn van de zon te verminderen, maar dat was niet het geval.

De organisatie van Olympische Spelen heeft nu na meerdere tests een officiële verklaring gegeven voor het fenomeen: ‘een verstoring van de chemische balans van het water, veroorzaakt door een teveel aan mensen in het bad’.

Te veel atleten in het bad

In de watertanks raakten sommige chemicaliën in het waterbehandelingsproces naar verluidt uitgeput. ‘Een verandering in de zuurtegraad in het zwembad was de hoofdoorzaak voor de kleurverandering’, aldus woordvoerder Mario Andrada in de krant The Times. ‘We hebben er onvoldoende bij stilgestaan dat veel atleten in het bad het water kunnen aantasten.’ Eerder suggereerde het lokale organisatiecomité in Rio dat er een overdaad aan algen in het water aanwezig was door de hitte en een gebrek aan wind.

De organisatie bevestigt nog eens dat het groene water geen risico vormt voor de gezondheid van de atleten. De wedstrijden gaan dus gewoon door zoals gepland.

Het groene zwembad kreeg trouwens gezelschap. Ook het olympisch polozwembad is nu groen geworden. Beide zwembaden werden intussen behandeld zodat het water weer blauw zal kleuren, maar de regenval van de voorbije dagen kan het proces nog wat vertragen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content