‘Dit is de olympische geest’: Noord- en Zuid-Koreaanse turnsters nemen samen selfie

Lee (R) en Hong © Reuters

‘Dit is waar de Olympische Spelen om draaien’. Een selfie in Rio van twee turnsters uit Noord- en Zuid-Korea, politieke aartsvijanden, wordt enthousiast onthaald.

De zeventienjarige Zuid-Koreaanse Lee Eun-ju maakte de selfie met de tien jaar oudere Hong Un-jong uit Noord-Korea terwijl ze aan het trainen waren op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De foto wordt op de sociale media geprezen als een symbool van de olympische geest. ‘Dit is waar de Olympische Spelen om draaien’, zo schreef de Amerikaanse politicoloog Ian Bremmer op Twitter. Zijn tweet werd intussen al meer dan 18.000 keer gedeeld.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Cynici vragen zich dan weer af of de Noord-Koreaanse geen straf te wachten staat bij haar thuiskomst na de Spelen.

Iconisch

De Koreaanse selfie, een uniek moment van eenheid, is iconisch omdat de twee landen waarvoor de turnsters uitkomen, politieke aartsvijanden en technisch gezien nog altijd in oorlog met elkaar zijn. De voorbije maanden liepen de spanningen opnieuw hoog op als gevolg van raketproeven door het Noorden.

Lee neemt voor het eerst deel aan de Spelen, Hong werd in 2008 in Peking de eerste Noord-Koreaanse turnster die een medaille (goud) won.

Libanon en Israël

Dat een en ander niet voor de hand ligt, bewees de Libanese delegatie in Rio, die kennelijk weigerde om voor de openingsceremonie dezelfde bus te nemen als de Israëlische atleten. Udi Gal van de Israëlische zeilploeg schreef op Facebook dat de organisatoren tussen kwamen en ‘een internationaal en fysiek incident’ voorkwamen. ‘Is dit niet het tegenovergestelde van wat de Olympische Spelen moeten zijn?’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content