Nieuwpoort maakt van zeewater drinkwater

Nieuwpoort © belga

In Nieuwpoort is voor het eerst ooit water uit de Noordzee ontzilt tot drinkwater. Tegen 2025 moet een nieuwe fabriek er jaarlijks tot 4 miljoen kubieke meter drinkwater produceren.

In Nieuwpoort hebben de watermaatschappijen Aquaduin, Farys en De Watergroep samen een pilootproject op poten gezet. Zeewater uit de vaargeul wordt er ontzilt tot drinkwater. Vlaanderen is daarmee de eerste regio aan de Noordzee die de zee als bron voor drinkwater gebruikt.

Het proefproject moet in 2025 uitmonden in een volwaardige productie-installatie die zowel van zoet water, brak water als zeewater uiteindelijk drinkbaar water kan maken. De fabriek zal een jaarlijkse volume hebben van 4 miljoen kubieke meter drinkwater, goed voor het jaarlijkse verbruik van de stad Oostende.

Vlaanderen kent maar een beperkte hoeveelheid drinkwater. Zeker in West-Vlaanderen zijn de voorraden zoet water beperkt. De dreiging van meer droge zomers – in combinatie met de extra vraag door toeristen in de vakanties – maakt dat er nood was aan nieuwe, zekere bronnen van drinkwater.

Vandaag wordt al brak water in Vlaanderen omgezet tot drinkwater. Dat gebeurt in Oostende, waar Farys brak kanaalwater omzet in kraantjeswater.

‘Mijlpaal’

De nieuwe ontziltingsinstallatie in Nieuwpoort gaat nog een stapje verder gaan: ook zeewater uit de vaargeul zal er ontzilt kunnen worden. In de proefinstallatie worden verschillende technologieën getest, waarbij naar gelang de nood kan worden overgeschakeld van zoet naar brak of zout water. ‘Maar de installatie zal ook volledig op zeewater kunnen draaien’, verzekert Wim Jacobs, innovatiemanager bij Farys. De uiteindelijke fabriek zal jaarlijks water voor 30.000 gezinnen kunnen produceren, maar een verdubbeling van de capaciteit is voorzien.

Op termijn is niet uitgesloten dat nog meer installaties kunnen worden gebouwd. ‘De zee is een oneindige bron van drinkwater. Bij problemen kunnen we zelfs drinkwater naar het binnenland transporteren’, zegt Marleen Porto-Carrero, algemeen directeur van Farys.

Bedoeling is Vlaanderen uiteindelijk te voorzien van voldoende drinkwaterbevoorrading, ook in tijden van grote droogte. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). ‘Dit is een mijlpaal’, aldus de minister. ‘Ik ben bijzonder blij dat we ons voorbereiden, want we willen niet meemaken dat we zonder water komen te zitten.’

Partner Content