Nieuw borstkankergeneesmiddel en testkit voor dikkedarmkanker vallen in de prijzen

© iStock

De Galenusprijs 2016 werd vanavond toegekend aan het geneesmiddel Ibrance van Pfizer en aan de Idylla-testkit voor colorectale kanker van de firma Biocartis.

De Galenusprijs wordt al 35 jaar uitgereikt door Artsenkrant en bekroont elk jaar een nieuw innovatief geneesmiddel. Sinds vorig jaar is er ook een aparte prijs voor een medisch hulpmiddel.

De jury, bestaande uit eminente universiteitsprofessoren, koos dit jaar het borstkankergeneesmiddel Ibrance van Pfizer als winnaar uit de elf ingezonden dossiers in de categorie geneesmiddelen.. De molecule (palbociclib) is aangewezen voor de behandeling van welbepaalde vormen van plaatselijk gevorderde of uitgezaaide borstkanker bij vrouwen die al een hormoontherapie hebben gekregen. Ibrance is de eerste vertegenwoordiger van een nieuwe klasse van gerichte en doeltreffende geneesmiddelen, de CDK 4/6 inhibitoren. Het geneesmiddel biedt een significante verbetering voor de patiënt door de progressievrije overleving aanzienlijk te verlengen in combinatie met een aanvaardbaar tolerantieprofiel en behoud van de levenskwaliteit van deze patiënten.

De Idylla NRAS-BRAF Mutation testkit voor colorectale kanker kaapt dit jaar de Galenusprijs voor het beste medische hulpmiddel weg. De volledig geautomatiseerde kit wordt gebruikt bij een uitgezaaide colorectale kanker om de behandeling correct te kunnen bepalen. De analyse duurt amper twee uur, zodat er snel een behandeling kan worden opgestart. In deze categorie dongen liefst negen hulpmiddelen mee naar de prijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content