Mysterie van de dag: waarom viel Michael Jackson niet om tijdens ‘Smooth Criminal’?

Michael Jackson © /
Trui Engels Journalist Knack.be

Ja, er zijn soms van die mysteries waar we niet altijd bij stilstaan.

We zeggen het niet vaak, maar als het over Michael Jackson gaat, ‘don’t try this at home!’ De danssequentie uit de videoclip van de wereldhit Smooth Criminal uit 1988 zou u weleens enkele flinke kneuzingen kunnen bezorgen.

Voor wie niet weet waarover we het hebben: bekijk dit filmpje vanaf minuut 3:35. Terwijl hij zijn lichaam kaarsrecht houdt, slaagt Michael Jackson erin om zijn lichaam vanuit de enkels in een hoek van 45 graden voorover te buigen en terug te komen in de beginpositie. Ook tijdens live optredens voerde Jackson het trucje regelmatig op, zonder hulpkabels.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Enkele Indiase neurochirurgen waren nog steeds zo erg onder de indruk van de prestaties van MJ dat ze de biomechanica erachter in een wetenschappelijke paper in het Journal of Neurosurgery: Spine gedetailleerd hebben beschreven.

De meeste getrainde dansers met een sterke core zullen een hoek van 25 tot 30 graden bereiken. Ga je verder dan dat, dan houd je daar pijnlijke achillespezen aan over. Michael Jackson slaagde er echter toch in om de zwaartekracht te omzeilen en een onaardse hoek van 45 graden te halen. Hoe?

Mysterie van de dag: waarom viel Michael Jackson niet om tijdens 'Smooth Criminal'?

Manjul Tripathi – een grote Michael Jackson-fan – en collega’s van het Postgraduaat Instituut voor Medische Opvoeding en Onderzoek in Chandigarh schrijven de bijna onmogelijk performance van Jackson toe aan een samenspel van een speciale schoenentruc en uitzonderlijke rompbalansspieren. Want inderdaad, MJ mag dan wel de ‘King of Pop’ zijn, God was hij vooralsnog niet. Ook hij zocht dus zijn heil in een klein goocheltrucje.

Dankzij een v-achtige uitkerving in de hiel van elk van zijn schoenen kon hij zich vasthaken in een in de grond gespijkerde nagel, die op het juiste moment uit de vloer kwam piepen, waardoor hij wat meer houvast had om verder te buigen dan eender welke sterveling ooit zal kunnen. Hij leende het idee voor de schoenen van de laarzen van Amerikaanse astronauten die zichzelf op eenzelfde manier in een vaste rail docken om in een toestand van gewichtloosheid te kunnen werken.

via GIPHY

Voor die andere legendarische dance performance, de moonwalk, had Jackson helemaal geen nageltjes nodig. Dit is pure kunst. En oh ja, deze mag je wel gewoon thuis uitvoeren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content