Mysterie van de dag: waarom houden honden hun hoofd schuin wanneer je ertegen praat?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom houden honden hun hoofd schuin wanneer je ertegen praat?

Heel wat mensen vinden het ongelooflijk schattig, maar slechts weinigen kunnen uitleggen waarom een hond zijn hoofd schuin houdt wanneer je ertegen praat. Zijn de honden zich er misschien van bewust dat ze met dit trucje onze affectie kunnen afkopen? Niet echt.

Volgens onderzoek in het vakblad Current Biology is het een bewijs dat honden empathisch kunnen zijn. Ze proberen zo de expressie en het humeur van hun baasje in te schatten om er dan naar te kunnen handelen. Honden die vaker hun hoofd schuin houden, zouden dan ook opvallend meer empathisch zijn.

Een en ander heeft ook te maken met het zicht van de hond. Houd eens een vuist tegen je neus en je krijgt een redelijk goed beeld van hoe het moet zijn om te leven met een snuit. Als je iemand ziet spreken, zal de snuit het onderste deel van het gezicht van die persoon blokkeren, maar als je je hoofd een beetje naar de ene kant houdt, zul je alles wel duidelijk kunnen zien. Honden zijn in staat om onze gezichtsuitdrukkingen te lezen en door hun hoofd schuin te houden, proberen ze een beter zicht te krijgen op onze mond.

Oren als satellieten

Maar er zijn nog andere redenen waarom honden dit gedrag vertonen. Hoewel de viervoeters geluiden kunnen horen op een veel hogere frequentie dan de mens, hebben ze moeite om de bron van het geluid te achterhalen. Door hun hoofd en oren te buigen, krijgen ze bijkomende informatie over waar het geluid vandaan komt. Ze gebruiken als het ware de punten van hun oren als satellieten om beter te kunnen horen.

Heb jij een hond die dit soort gedrag niet vertoont, dan betekent dit niet dat je een psychopaat in huis hebt gehaald, maar misschien wel dat je hond puntigere oren of een plattere snuit heeft.

En ook al gebeurt het hoofdbuigen bij de hond instinctief, hoe meer je er als baasje op inspeelt, hoe meer de honden het zullen doen op zoek naar bevestiging. (/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content