Mysterie van de dag: waarom faken vrouwen een orgasme?

© /

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom faken vrouwen een orgasme?

Dat vrouwen een seksuele climax veinzen om het ego van hun partner te strelen, uit onzekerheid of om het ‘kwarweitje’ snel af te handelen is al langer bekend. Maar een nieuwe studie in het vakblad Archives of Sexual Behavior beweert dat vrouwen eveneens een orgasme faken om hun eigen opwinding te stimuleren.

Onderzoekers van de Amerikaanse Temple University en Kenyon College vroegen aan 481 heteroseksuele vrouwen, die seksueel actief waren maar geen relatie hadden, welke factoren hun beslissing beïnvloedden om een orgasme te faken. Uit de bevraging kwamen vier motieven naar voor die de ‘Faking Orgasm Scale for Women (FOS)’ vormden:

1. Onzelfzuchtig bedrog (uit bezorgdheid voor de gevoelens van de partner)

2. Angst en onzekerheid (bang om de partner te vertellen wat men echt wil)

3. Verhoogde opgewondenheid (stimuleren van de eigen opwinding)

4. Seksuele opschorting (om de vrijpartij snel te beëindigen)

Het team van onderzoekers ontdekte dat vrouwen meer geneigd zijn om een orgasme te faken om zichzelf op te winden dan om de vrijpartij snel te beëindigen. De grootste reden om een orgasme te faken is echter altruïsme.

80 procent doet alsof

‘Het unieke aan de Faking Orgasm Scale for Women is dat we voor de eerste keer kwantitatief bewijs hebben voor het feit dat vrouwen ook een orgasme veinzen uit meer ‘egoïstische’ redenen zoals het stimuleren van de eigen opwinding’, zegt Erin Cooper, medeauteur van de studie.

‘De beslissing om een orgasme te faken omwille van deze reden heeft weinig van doen met de partner van de vrouw en zijn seksuele beleving. Ik zie deze strategie als een van de vele “gereedschappen” die vrouwen kunnen gebruiken om hun eigen seksuele beleving aan te wakkeren.’

De onderzoekers hopen dat de FOS dokters een beter inzicht biedt in de redenen waarom vrouwen een orgasme veinzen en een bijdrage levert aan toekomstig onderzoek naar de seksuele begeerte, bevrediging en dysfuncties alsook toegepast wordt in relatietherapie.

Het mysterie van het geveinsde orgasme is allerminst een triviaal onderwerp: uit onderzoek blijkt dat zo’n 80 procent van de vrouwen af en toe ‘doet alsof’. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content