Mannetjes die het minst slapen, krijgen de meeste vrouwtjes

Mensen zijn geneigd te denken dat slapeloosheid contraproductief is, omdat het onze mogelijkheden beperkt. Dat gaat echter niet op voor de Amerikaanse gestreepte strandloper.

De Amerikaanse gestreepte strandloper is een vogeltje dat in het arctische gebied broedt, en waarvan de mannetjes intens met elkaar in competitie gaan om de beste vrouwtjes te krijgen.

Bioloog Bart Kempenaers van het Duitse Max Planck Instituut voor Ornithologie presenteert met een aantal collega’s in het wetenschappelijke tijdschrift Science overtuigende aanwijzingen voor de stelling dat de mannetjes die in de broedperiode het minst slapen, de meeste jongen krijgen. Drie weken lang slapen de succesnummers maximaal vijf procent van hun tijd. Dat is bijzonder, omdat ze er een wekenlange zware migratie vanaf de wintergronden in het zuidelijk halfrond op hebben zitten.

Zo veel mogelijk vrouwtjes bevruchten
De mannetjes helpen niet mee met het grootbrengen van de jongen, dus is het zaak zo veel mogelijk vrouwtjes te bevruchten. Omdat het bijna niet donker wordt tijdens de broedperiode, kunnen ze de volle 24 uur indruk proberen te maken op de vrouwtjes (en op de mannetjes die hun concurrenten zijn).

Wakkere mannetjes overleefden trouwens gemakkelijk tot het volgende broedseizoen, dus het is zeker niet zo dat ze er één jaar helemaal voor gaan, om vervolgens het loodje te leggen. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content