Die veranderingen gelijken op de zogenoemde intracraniële hypertensie. Bij dit probleem dat vooral vrouwen met overgewicht treft, stijgt in de schedel om nog onverklaarbare redenen de druk van het hersenvocht. Dit kan tot hoofdpijn leiden of de oogzenuwen beschadigen.

Ogen en hypofyse
Het was al bekend dat bij ruimtevluchten het beendergehalte en de spiermassa afnemen. Vorsers van de Universiteit van Texas in Houston onderzochten nu de hersenen en het zicht van 27 ruimtevaarders die gemiddeld 108 dagen aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS en de spaceshuttle hebben vertoefd.

De onderzoekers schreven in het vakblad Radiology, abnormale bevindingen te hebben gedaan bij vooral ruimtevaarders die meer dan dertig opeenvolgende dagen in gewichtloosheid vertoefden. Bij elke derde van hen is het hersenvocht in de buurt van de oogzenuwen toegenomen, bij elke vijfde was de achterkant van één of beide oogappels afgevlakt en bij elk zevende was de oogzenuw uitgepuild.

Bovendien vonden de wetenschappers bij elf procent van deze ruimtevaarders veranderingen in de hypofyse die meerdere hormonen aanmaakt.

Duur van ruimtereizen
De bevindingen kunnen de duur van ruimtereizen beperken, aldus radioloog en onderzoeksleider Larry Kramer.

Ook de NASA heeft al veranderingen aan het gezichtsvermogen bij talrijke astronauten vastgesteld, becommentarieerde William Tarver van het Johnson Space Center. De oorzaken zijn nog niet gekend. De NASA heeft het probleem hoog aangestipt op de risicolijst en volgt de situatie verder op de voet. (Belga/TE)

Die veranderingen gelijken op de zogenoemde intracraniële hypertensie. Bij dit probleem dat vooral vrouwen met overgewicht treft, stijgt in de schedel om nog onverklaarbare redenen de druk van het hersenvocht. Dit kan tot hoofdpijn leiden of de oogzenuwen beschadigen. Ogen en hypofyse Het was al bekend dat bij ruimtevluchten het beendergehalte en de spiermassa afnemen. Vorsers van de Universiteit van Texas in Houston onderzochten nu de hersenen en het zicht van 27 ruimtevaarders die gemiddeld 108 dagen aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS en de spaceshuttle hebben vertoefd. De onderzoekers schreven in het vakblad Radiology, abnormale bevindingen te hebben gedaan bij vooral ruimtevaarders die meer dan dertig opeenvolgende dagen in gewichtloosheid vertoefden. Bij elke derde van hen is het hersenvocht in de buurt van de oogzenuwen toegenomen, bij elke vijfde was de achterkant van één of beide oogappels afgevlakt en bij elk zevende was de oogzenuw uitgepuild. Bovendien vonden de wetenschappers bij elf procent van deze ruimtevaarders veranderingen in de hypofyse die meerdere hormonen aanmaakt. Duur van ruimtereizen De bevindingen kunnen de duur van ruimtereizen beperken, aldus radioloog en onderzoeksleider Larry Kramer. Ook de NASA heeft al veranderingen aan het gezichtsvermogen bij talrijke astronauten vastgesteld, becommentarieerde William Tarver van het Johnson Space Center. De oorzaken zijn nog niet gekend. De NASA heeft het probleem hoog aangestipt op de risicolijst en volgt de situatie verder op de voet. (Belga/TE)