Wetenschappers van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA hebben de gigantische ijsformaties van de Mojave-krater op de planeet Mars op spectaculaire wijze in beeld gebracht.
De krater Mojave in de regio Xanthe Terra heeft een diameter van ongeveer 60 kilometer en 2,6 kilometer diep wat duidt op weinig erosie.

Andere kraters op Mars hebben wel last van erosie en worden door geologische veranderingen vaak onzichtbaar. Aan de hand van deze krater kunnen wetenschappers meer te weten komen over de impact van inslagen op Mars.

Uit analyse blijkt dat de krater ongeveer 10 miljoen jaar oud is. Voor zo'n grote krater is dat een extreem jonge leeftijd. Het deel dat in beeld is gebracht door de NASA-wetenschappers is 3,5 kilometer breed.

Wetenschappers vermoeden dat zware meteorietinslagen ongeveer 3,9 miljard jaar geleden dagelijkse kost waren op Mars. Die inslagen zouden het vroegere klimaat op de rode planeet beïnvloed hebben en tal van kraters, zelfs nog groter dan Mojave, gecreëerd hebben.

De beelden zijn composities van foto's van de High Resolution Imaging Science Experiment camera (HiRISE).

Wetenschappers van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA hebben de gigantische ijsformaties van de Mojave-krater op de planeet Mars op spectaculaire wijze in beeld gebracht. De krater Mojave in de regio Xanthe Terra heeft een diameter van ongeveer 60 kilometer en 2,6 kilometer diep wat duidt op weinig erosie. Andere kraters op Mars hebben wel last van erosie en worden door geologische veranderingen vaak onzichtbaar. Aan de hand van deze krater kunnen wetenschappers meer te weten komen over de impact van inslagen op Mars. Uit analyse blijkt dat de krater ongeveer 10 miljoen jaar oud is. Voor zo'n grote krater is dat een extreem jonge leeftijd. Het deel dat in beeld is gebracht door de NASA-wetenschappers is 3,5 kilometer breed. Wetenschappers vermoeden dat zware meteorietinslagen ongeveer 3,9 miljard jaar geleden dagelijkse kost waren op Mars. Die inslagen zouden het vroegere klimaat op de rode planeet beïnvloed hebben en tal van kraters, zelfs nog groter dan Mojave, gecreëerd hebben. De beelden zijn composities van foto's van de High Resolution Imaging Science Experiment camera (HiRISE).