De Amerikanen veranderen. Dat heeft niets te maken met het feit dat ze een halve zwarte als president verkozen, of dat ze collectief dikker worden, wel met het bizarre gegeven dat hun hoofd sinds 1850 gemiddeld een stuk hoger (8 millimeter), maar tegelijk ook wat smaller is geworden. Over het algemeen is het groter dan vroeger: 200 kubieke millimeter meer.

Presidentskandidaat Mitt Romney zou een typisch hoofd van de laatste tijd hebben. Er is overigens niets dat erop wijst dat de trend stil valt. In het onderzoek, dat op een wetenschappelijk congres bekend werd gemaakt, werden meer dan 1500 schedels gemeten.

De vraag is natuurlijk: wat is hier aan de hand? Waarschijnlijk zijn er meerdere factoren in het spel, zoals een betere voeding en betere gezondheidszorg - milieufactoren dus. Maar het Amerikaanse leefmilieu is, net als dat van ons, de jongste eeuwen zo drastisch veranderd dat het moeilijk is een concrete aanleiding aan de metingen te koppelen.

De mensen worden gemiddeld natuurlijk ook steeds groter, maar de gemeten toename van de schedel is proportioneel sterker dan die van de rest van het lichaam. Ook in Europa zouden de schedels groeien, maar niet zo expliciet als bij de blanke Amerikanen.

Een onbeantwoorde vraag is of de blanke Amerikanen daarmee slimmer geworden zijn. Gezien het feit dat een meerderheid niet gelooft dat de evolutietheorie een correct model is ter verklaring van veel aspecten van het leven, mag daaraan getwijfeld worden. (DD)

De Amerikanen veranderen. Dat heeft niets te maken met het feit dat ze een halve zwarte als president verkozen, of dat ze collectief dikker worden, wel met het bizarre gegeven dat hun hoofd sinds 1850 gemiddeld een stuk hoger (8 millimeter), maar tegelijk ook wat smaller is geworden. Over het algemeen is het groter dan vroeger: 200 kubieke millimeter meer. Presidentskandidaat Mitt Romney zou een typisch hoofd van de laatste tijd hebben. Er is overigens niets dat erop wijst dat de trend stil valt. In het onderzoek, dat op een wetenschappelijk congres bekend werd gemaakt, werden meer dan 1500 schedels gemeten. De vraag is natuurlijk: wat is hier aan de hand? Waarschijnlijk zijn er meerdere factoren in het spel, zoals een betere voeding en betere gezondheidszorg - milieufactoren dus. Maar het Amerikaanse leefmilieu is, net als dat van ons, de jongste eeuwen zo drastisch veranderd dat het moeilijk is een concrete aanleiding aan de metingen te koppelen. De mensen worden gemiddeld natuurlijk ook steeds groter, maar de gemeten toename van de schedel is proportioneel sterker dan die van de rest van het lichaam. Ook in Europa zouden de schedels groeien, maar niet zo expliciet als bij de blanke Amerikanen. Een onbeantwoorde vraag is of de blanke Amerikanen daarmee slimmer geworden zijn. Gezien het feit dat een meerderheid niet gelooft dat de evolutietheorie een correct model is ter verklaring van veel aspecten van het leven, mag daaraan getwijfeld worden. (DD)