De volledige uitzending van Z-Talk Goossens kunt u zien op Kanaal Z vanaf zaterdagochtend 11 uur.

In de wetenschap is al lang geweten dat borstkankerscreening kwakzalverij is, zegt epidemioloog Luc Bonneux.
Bonneux heeft net zijn boek "En ze leefden nog lang en gezond" uitgebracht en gaat hierover in de studio in debat met Rob Van den Oever, directeur gezondheidsbeleid van de Christelijke Mutualiteiten.

"Vrouwen moeten veel beter geïnformeerd worden. De informatie die de Vlaamse overheid geeft is trouwens bedrieglijk. Zo wordt aan vrouwen boven de 50 (die in het screeningprogramma zitten) beloofd dat in 70 procent van de gevallen een borstbesparende operatie kan uitgevoerd worden in plaats van een volledige verwijdering van de borst. Dat is complete nonsens." Eerder het omgekeerde is waar volgens Bonneux. Vrouwen worden behandeld voor een ziekte die ze niet hebben.

Bovendien is screening heel duur, in verhouding tot het resultaat. "Zo moet je 5.000 mammografieën maken om 1 sterfgeval te voorkomen." Rob Van den Oever, die via het RIZIV ook mee bepaalt wat terugbetaald wordt in de zorg en wat niet, erkent dat cijfer. "Maar zoiets mag je niet afwegen," vindt hij.

Bonneux vervolgt: "U wilt als vrouw toch weten dat als u zich 25 jaar laat screenen op borstkanker uw kans op sterfte met 0,2 procent afneemt. U heeft ook twee procent kans dat men een tumor bij u zou ontdekken die u anders niet ontdekt zou hebben. En 12 procent kans dat u een biopsie moet laten doen op borstweefsel na een mammografie die vals positief is."

Bovendien: van die 2 procent tumoren die ontdekt worden is een derde een kankergezwel waarvan men niet weet of dat het gezwel echt problematisch zal worden. Met andere woorden, er worden dus heel wat vrouwen behandeld met chemotherapie, bestraald enzovoort, die perfect gezond zijn. "

Ook hier bevestigt Rob Van den Oever. Maar screening terugdraaien is politiek niet haalbaar, zo laat hij verstaan. En bovendien wordt screening almaar meer verfijnd.

Prostaatkanker
Screening van prostaatkanker is nog veel problematischer. "Het onderzoek daarnaar is gewoon onethisch, omdat er zoveel schade wordt veroorzaakt. Er is namelijk, net zoals bij borstkankerscreening, een enorme overbehandeling. Voor ieder voorkomen sterfgeval moet je 50 mensen behandelen voor prostaatkanker. Maar die behandeling is zeer schadelijk. Hij maakt mannen met grote getallen impotent en incontinent. "

Rob Van den Oever erkent dit ten volle. Toch werd de terugbetaling van de screening niet afgeschaft. Wel wordt ze nu bij mannen boven de 50 slechts terugbetaald om de twee jaar en niet meer jaarlijks zoals vroeger. In de toekomst zal ze ook afgeschaft worden, behalve bij mensen die een historiek van prostaatkanker hebben.

In de wetenschap is al lang geweten dat borstkankerscreening kwakzalverij is, zegt epidemioloog Luc Bonneux. Bonneux heeft net zijn boek "En ze leefden nog lang en gezond" uitgebracht en gaat hierover in de studio in debat met Rob Van den Oever, directeur gezondheidsbeleid van de Christelijke Mutualiteiten. "Vrouwen moeten veel beter geïnformeerd worden. De informatie die de Vlaamse overheid geeft is trouwens bedrieglijk. Zo wordt aan vrouwen boven de 50 (die in het screeningprogramma zitten) beloofd dat in 70 procent van de gevallen een borstbesparende operatie kan uitgevoerd worden in plaats van een volledige verwijdering van de borst. Dat is complete nonsens." Eerder het omgekeerde is waar volgens Bonneux. Vrouwen worden behandeld voor een ziekte die ze niet hebben. Bovendien is screening heel duur, in verhouding tot het resultaat. "Zo moet je 5.000 mammografieën maken om 1 sterfgeval te voorkomen." Rob Van den Oever, die via het RIZIV ook mee bepaalt wat terugbetaald wordt in de zorg en wat niet, erkent dat cijfer. "Maar zoiets mag je niet afwegen," vindt hij. Bonneux vervolgt: "U wilt als vrouw toch weten dat als u zich 25 jaar laat screenen op borstkanker uw kans op sterfte met 0,2 procent afneemt. U heeft ook twee procent kans dat men een tumor bij u zou ontdekken die u anders niet ontdekt zou hebben. En 12 procent kans dat u een biopsie moet laten doen op borstweefsel na een mammografie die vals positief is." Bovendien: van die 2 procent tumoren die ontdekt worden is een derde een kankergezwel waarvan men niet weet of dat het gezwel echt problematisch zal worden. Met andere woorden, er worden dus heel wat vrouwen behandeld met chemotherapie, bestraald enzovoort, die perfect gezond zijn. " Ook hier bevestigt Rob Van den Oever. Maar screening terugdraaien is politiek niet haalbaar, zo laat hij verstaan. En bovendien wordt screening almaar meer verfijnd. Prostaatkanker Screening van prostaatkanker is nog veel problematischer. "Het onderzoek daarnaar is gewoon onethisch, omdat er zoveel schade wordt veroorzaakt. Er is namelijk, net zoals bij borstkankerscreening, een enorme overbehandeling. Voor ieder voorkomen sterfgeval moet je 50 mensen behandelen voor prostaatkanker. Maar die behandeling is zeer schadelijk. Hij maakt mannen met grote getallen impotent en incontinent. " Rob Van den Oever erkent dit ten volle. Toch werd de terugbetaling van de screening niet afgeschaft. Wel wordt ze nu bij mannen boven de 50 slechts terugbetaald om de twee jaar en niet meer jaarlijks zoals vroeger. In de toekomst zal ze ook afgeschaft worden, behalve bij mensen die een historiek van prostaatkanker hebben.