‘Oh wow’: bekijk de beelden van de succesvolle crash op een asteroïde

Illustratie van het DART-ruimtetuig dat inslaat op een asteroïde. © NASA
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Voor het eerst is een sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa met opzet ingeslagen op een asteroïde om die uit koers te slaan. De onbemande sonde van de Dart-missie (‘Double Asteroid Redirection Test’), die met een camera was uitgerust, sloeg dinsdag zoals gepland in op de asteroïde Dimorphos, deelt de Nasa mee. Het was de eerste poging om te onderzoeken of het mogelijk is om op deze manier de baan van een asteroïde te veranderen.

Dimorphos, een soort maan van de asteroïde Didymos met een diameter van 160 meter, vormde volgens de Nasa geen reëel gevaar voor de aarde. De missie is zo opgevat dat de asteroïde ook na de inslag van de sonde geen gevaar zou vormen.

Planetaire defensie

Met de missie, die ongeveer 330 miljoen dollar kostte, hoopt de Nasa inzicht te krijgen in manieren waarop de aarde kan beschermd worden tegen asteroïden die haar richting uitkomen. Dart werd in november 2021 gelanceerd en sloeg om 1.14 uur Belgische tijd in Dimorphos, meer dan tien miljoen kilometer van ons verwijderd. De inslagsnelheid bedroeg meer dan 20.000 kilometer per uur 

De Italiaanse cubesat LICIACubesat reisde mee met Dart. Die nanosatelliet ter grootte van een schoenendoos beschikt over twee optische camera’s. De cubesat, die vooraf losgekoppeld was van het moederschip, volgde het nooit geziene spektakel zo vanop de eerste rij. Toch zal het effect van de inslag niet meteen geweten zijn, klonk het eerder al.

Sowieso is de mensheid voorlopig veilig voor gevaar uit de ruimte. Rond de zon draaien miljarden asteroïden en kometen. Enkele tienduizenden daarvan zouden ooit een gevaar voor de aarde kunnen vormen, maar die komen in elk geval de komende honderd jaar niet bij ons in de buurt.

Partner Content