Australië wil ‘Gravity’-ramp vermijden met lasers

© /
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Australische wetenschappers willen verhinderen dat de ruimtecatastrofe uit de met een Oscar bekroonde film ‘Gravity’ in realiteit plaatsvindt door ruimteafval te vernietigen met lasers.

De ruimte moet volgens Australische wetenschappers worden schoongemaakt om het stijgende risico op botsingen met ruimteafval te vermijden en te verzekeren dat de gebeurtenissen uit ‘Gravity’ niet in het echte leven plaatsvinden.

De film, die zeven Oscars wegkaapte tijdens de Academy Awards, toont twee astronauten – gespeeld door George Clooney en Sandra Bullock – die in de oneindige ruimte zweven nadat hun ruimteschip in aanvaring kwam met satellietpuin.

Afval van mens opruimen

Het Space Environment Management Cooperative Research Centre gaat onderzoeken hoe kleine stukken puin in de ruimte kunnen worden opgespoord en hoe hun baan kan worden voorspeld. Het onderzoek zal vooral in het Mount Stromlo observatorium gevoerd worden, in de hoofdstad Canberra.

De bedoeling zou zijn om de stukken afval uit hun baan te slaan door ze te raken met lasers vanop de aardbodem. Op die manier wordt het puin vertraagd en komt het terecht in de atmosfeer waar het onschuldig zal opbranden.

Meer dan 20.000 stukken afval zoals achtergelaten gereedschap, oude satellieten, raketten en andere onderdelen, zweven aan een ongelooflijke snelheid in een baan rond de Aarde op ongeveer 800 tot 1.400 kilometer van het aardoppervlak.

Alle satellieten vernietigen

De wetenschappers waarschuwen dat de hoop puin steeds groter wordt, met afval achtergelaten waar de mens ook in de ruimte is geweest.

Volgens de baas van het onderzoekscentrum, Ben Greene, is er momenteel zoveel afval dat het continu met zichzelf in botsing komt: wat een aanzienlijk probleem nog groter maakt, schrijft Agence France-Press. De mogelijkheid bestaat dat een catastrofale lawine van botsingen ontstaat die aan een snel tempo alle satellieten kan vernietigen.

Ook Nasa was al onder de indruk van de bekroonde film. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bracht een spectaculaire remake uit van de film met echte beelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content