De opkomst zou hoger liggen dan gemiddeld in Zwitserland. Gewoonlijk daagt iets meer dan 40 procent van de kiezers op. Nu stonden er in verschillende steden, zoals in Bern en Lausanne, wachtrijen aan de stembureaus.

De SVP had een lijst opgesteld van ernstige en minder ernstige misdrijven die zouden resulteren in een automatische uitzetting. Opvallend: ook wie maar enkele kilometer per uur te hard rijdt en wordt geflitst, zou zonder pardon de deur gewezen worden.

In Zwitserland is elke vierde burger een buitenlander. Er is een grote gemeenschap van migranten van de tweede en derde generatie, die riskeren te worden teruggestuurd naar het land van hun voorvaderen, ook al spreken ze de taal van dat land niet en hebben ze er geen sociale connecties.

Niet de eerste keer

Het Zwitserse volk sprak zich in 2010 al eens uit over het terugsturen van buitenlanders met een strafblad, ook al op initiatief van de SVP. Het voorstel werd toen goedgekeurd met 52,9 procent van de stemmen. Het Zwitserse parlement beperkte echter de reikwijdte van het wetsontwerp en voegde in maart vorig jaar een clausule toe waardoor rechters de automatische uitzetting van veroordeelden in bepaalde gevallen kunnen tegenhouden.

De vraag die deze keer werd voorgelegd, was veel directer, en de lijst met misdaden die in aanmerking kwamen voor een uitwijzing, was ook uitgebreid. De Zwitserse regering en het parlement achtten het "uitwijzingsautomatisme" in strijd met de fundamentele regels en basisprincipes van de rechtsstaat en ook ingaand tegen het volkenrecht.

Vier keer per jaar mogen de Zwitsers zich uitspreken over een aantal vragen. Zondag is er ook een referendum over een tweede koker voor de Gotthard-wegtunnel.

(Belga/NS)

De opkomst zou hoger liggen dan gemiddeld in Zwitserland. Gewoonlijk daagt iets meer dan 40 procent van de kiezers op. Nu stonden er in verschillende steden, zoals in Bern en Lausanne, wachtrijen aan de stembureaus.De SVP had een lijst opgesteld van ernstige en minder ernstige misdrijven die zouden resulteren in een automatische uitzetting. Opvallend: ook wie maar enkele kilometer per uur te hard rijdt en wordt geflitst, zou zonder pardon de deur gewezen worden.In Zwitserland is elke vierde burger een buitenlander. Er is een grote gemeenschap van migranten van de tweede en derde generatie, die riskeren te worden teruggestuurd naar het land van hun voorvaderen, ook al spreken ze de taal van dat land niet en hebben ze er geen sociale connecties. Het Zwitserse volk sprak zich in 2010 al eens uit over het terugsturen van buitenlanders met een strafblad, ook al op initiatief van de SVP. Het voorstel werd toen goedgekeurd met 52,9 procent van de stemmen. Het Zwitserse parlement beperkte echter de reikwijdte van het wetsontwerp en voegde in maart vorig jaar een clausule toe waardoor rechters de automatische uitzetting van veroordeelden in bepaalde gevallen kunnen tegenhouden. De vraag die deze keer werd voorgelegd, was veel directer, en de lijst met misdaden die in aanmerking kwamen voor een uitwijzing, was ook uitgebreid. De Zwitserse regering en het parlement achtten het "uitwijzingsautomatisme" in strijd met de fundamentele regels en basisprincipes van de rechtsstaat en ook ingaand tegen het volkenrecht.Vier keer per jaar mogen de Zwitsers zich uitspreken over een aantal vragen. Zondag is er ook een referendum over een tweede koker voor de Gotthard-wegtunnel.(Belga/NS)