
Zwaardere aanklacht tegen agent die George Floyd doodde, ook drie andere agenten aangeklaagd
De strafeis tegen de politieagent die in Minneapolis de zwarte Amerikaan George Floyd om het leven bracht, is verhoogd tot ‘moord zonder voorbedachtheid’ (‘second degree murder‘).
Dat heeft de plaatselijke senator Amy Klobuchar woensdag bekendgemaakt. De procureur die de feiten onderzoekt heeft de zaak geherkwalificeerd. Ook drie andere agenten die betrokken waren bij het incident zijn nu aangeklaagd, wegens medeplichtigheid.
Hoofdverdachte Derek Chauvin werd eerst nog verdacht van doodslag en derdegraadsmoord, maar aanklagers stellen nu dat hij schuldig is aan moord. De agent zou zijn daad weliswaar niet met voorbedachten rade hebben gepleegd, maar had op het fatale moment wel de intentie om te doden, menen de aanklagers.
De familie van het slachtoffer is blij met deze verzwaring van de aanklachten, zo zegt ze in een communiqué via haar advocaat Ben Crump. ‘Het is een belangrijke stap op weg naar gerechtigheid’, benadrukt ze. De 46-jarige George Floyd is maandag 25 mei overleden kort nadat hij zeer hardhandig werd aangehouden en gevloerd door vier agenten in Minneapolis. Floyd werd verdacht van het betalen met vals geld en zou zich tegen zijn arrestatie hebben verzet.
Chauvin drukte bijna 9 minuten lang met zijn knie in de nek van Floyd op de grond. De laatste 3 minuten vertoonde de Afro-Amerikaan al geen teken van leven meer. De meteen na het bekend worden van het voorval ontslagen en gearresteerde agent dreigt door de herkwalificate een lange celstraf te moeten uitzitten. In de staat Minnesota staat op ‘second degree murder‘ tot 40 jaar cel.
De dood van Floyd leidt al dagenlang tot protesten in tal van Amerikaanse steden. Demonstranten spraken vaak ook hun woede uit over het feit dat pas één van de vier agenten die betrokken waren bij de dood van Floyd, in staat van beschuldiging was gesteld.
Obama roept burgmeesters op om politiebeleid te hervormen
De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft woensdag alle burgemeesters in de Verenigde Staten opgeroepen het beleid over gebruik van geweld door hun politiekorpsen tegen het licht te houden en te hervormen in samenspraak met lokale gemeenschappen. Dat zei Obama vanuit zijn huis in Chicago tijdens een livestream-evenement. Het is voor het eerst dat de voormalig president op beeld van zich laat horen over de onrust die in de VS is ontstaan na de dood van George Floyd.
‘We hebben burgemeesters, leidinggevenden in gemeenten en anderen in machtsposities nodig om te zeggen: dit is een prioriteit’, stelde Obama. De voormalig president noemt de huidige publieke verontwaardiging in de VS over politiegeweld en racisme een van de ‘meest diepgaande’ zaken die hij tot nu toe heeft meegemaakt.
Obama repte met geen woord over president Donald Trump en sloeg ook een optimistische toon aan over de protesten, ondanks de woede en wanhoop die daar volgens hem in veel gevallen achter steken. ‘Ik hoop dat jullie je ook hoopvol voelen, ook al voelen jullie je wellicht boos, want jullie hebben de macht dingen beter te maken en jullie hebben geholpen het hele land het gevoel te geven dat dit iets is dat moet veranderen’, zei Obama.
Betogingen opnieuw rustig verlopen
Woensdag gingen betogers opnieuw in tientallen Amerikaanse steden de straat op om zich uit te spreken tegen politiegeweld en racisme. De protesten verliepen net als een dag eerder overwegend rustig.
New York vormde daarop de uitzondering. De politie greep in tijdens een protest in het stadsdeel Brooklyn, zo is te zien op beelden op sociale media. Hoewel er een vreedzame mars plaatsvond, waren de betogers formeel in overtreding van de avondklok die vanaf 20 uur gold. Op video’s is te zien dat verschillende demonstranten met knuppels werden teruggedrongen door de politie. De commissaris van de politie in de stad zei tegen CNN dat er mensen zijn opgepakt. ‘Het zijn er vooralsnog minder dan de afgelopen dagen, maar de avond is nog jong.’
In hoofdstad Washington DC waren behalve lokale politieagenten ook veel soldaten van de Nationale Garde en agenten van de federale gevangenisdienst op straat aanwezig. Zij hielden betogers verder van het Witte Huis dan in voorgaande dagen.
https://twitter.com/hannah_natanson/status/1268341706098958336Hannah Natansonhttps://twitter.com/hannah_natanson
Surreal, beautiful, peaceful scene outside the White House as a man sings “Lean On Me” and thousands and thousands of protesters raise lighted cellphones and join their voices with his. pic.twitter.com/iAr0WWYc3u
— Hannah Natanson (@hannah_natanson) June 4, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0