Het referendum is maandag besproken op een meeting tussen Leonid Tibilov en een medewerker van de Russische president Vladimir Poetin, zo vertelde een woordvoerster van Tibilov aan persagentschap AFP. Volgens haar was de redactie van het Kremlin positief.

'De president heeft de procedure voor een referendum in gang gezet,' luidt het. 'We moeten een historische keuze maken en ons herenigen met Rusland om de veiligheid en welvaart van onze republiek en ons volk te verzekeren voor de toekomst'.

Conflict

Zuid-Ossetië is net (net als Abchazië) een de facto onafhankelijke staat. Het scheurde zich af van Georgië na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991, maar de meeste landen - met Rusland als belangrijkste uitzondering - erkennen de onafhankelijkheid niet en beschouwen ze de regio nog altijd als een deel van Georgië.

In 2008 startte Georgië een aanval tegen Zuid-Ossetië nadat een eerder overeengekomen staak-het vuren geschonden was, waarop Rusland militair tussenkwam.

Nadat de Russen zich teruggetrokken hadden, verklaarde de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev dat Rusland de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië erkent. Moskou steunt beide regio's ook financieel.

In maart van dit jaar sloten Rusland en Zuid-Ossetië een zogenaamd 'integratieverdrag', dat de Russische controle over de regio verder versterkte.

Rusland nuanceert

Volgens de woordvoerster van Tibilov is een meerderheid van de bevolking voor een aansluiting bij Rusland.

Het Kremlin ontkent echter dat een referendum ter sprake is gekomen tijdens de meeting, aldus AFP. 'Het is bekend dat velen in Zuid-Ossetië voor een hereniging met Rusland zijn,' erkent Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov. 'Wat ons betreft, is het dat waarover Tibilov het had.'

Rusland is wellicht beducht voor de reactie van het Westen, dat al sancties tegen Moskou invoerde na de annexatie van het Krim-schiereiland van Oekraïne vorig jaar. (KVDA)

Het referendum is maandag besproken op een meeting tussen Leonid Tibilov en een medewerker van de Russische president Vladimir Poetin, zo vertelde een woordvoerster van Tibilov aan persagentschap AFP. Volgens haar was de redactie van het Kremlin positief. 'De president heeft de procedure voor een referendum in gang gezet,' luidt het. 'We moeten een historische keuze maken en ons herenigen met Rusland om de veiligheid en welvaart van onze republiek en ons volk te verzekeren voor de toekomst'.Zuid-Ossetië is net (net als Abchazië) een de facto onafhankelijke staat. Het scheurde zich af van Georgië na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991, maar de meeste landen - met Rusland als belangrijkste uitzondering - erkennen de onafhankelijkheid niet en beschouwen ze de regio nog altijd als een deel van Georgië.In 2008 startte Georgië een aanval tegen Zuid-Ossetië nadat een eerder overeengekomen staak-het vuren geschonden was, waarop Rusland militair tussenkwam. Nadat de Russen zich teruggetrokken hadden, verklaarde de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev dat Rusland de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië erkent. Moskou steunt beide regio's ook financieel.In maart van dit jaar sloten Rusland en Zuid-Ossetië een zogenaamd 'integratieverdrag', dat de Russische controle over de regio verder versterkte.Volgens de woordvoerster van Tibilov is een meerderheid van de bevolking voor een aansluiting bij Rusland. Het Kremlin ontkent echter dat een referendum ter sprake is gekomen tijdens de meeting, aldus AFP. 'Het is bekend dat velen in Zuid-Ossetië voor een hereniging met Rusland zijn,' erkent Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov. 'Wat ons betreft, is het dat waarover Tibilov het had.'Rusland is wellicht beducht voor de reactie van het Westen, dat al sancties tegen Moskou invoerde na de annexatie van het Krim-schiereiland van Oekraïne vorig jaar. (KVDA)