Zoektocht naar RAF-terroristen blijft zonder succes

Garweg, Staub en Klette behoren tot de zogenaamde derde generatie van de RAF. © EPA

Mogelijk kunnen de terroristen terugvallen op oude netwerken zoals de Baskische ETA of de Rode Brigades in Italië.

De Duitse politie is al maanden koortsachtig op zoek naar drie voormalige leden van de Rote Armee Fraktion (RAF), de terreurorganisatie die vooral eind jaren 70 en in de jaren 80 Duitsland opschrikte met tientallen bloedige aanslagen.

Ernst-Volker Staub (63), Burkhard Garweg (49) en Daniela Klette (59) worden ervan verdacht zeker negen roofovervallen te hebben gepleegd in het noorden van Duitsland. De regionale recherche van de Duitse deelstaat Nedersaksen gaf in november beelden vrij van de drie. Dat leidde tot tientallen tips maar een doorbraak in het dossier is er vooralsnog niet.

Op één video zijn Staub en Garweg te zien bij een overval in Hildesheim, op een tweede zitten beiden op een bus in Osnabrück. De buit van alle overvallen zou in de honderdduizenden euro’s lopen. De laatste overval dateert van juni 2016 in de buurt van Braunschweig. Toen overvielen twee mannen en een vrouw een geldtransport en een winkel.

Garweg, Staub en Klette behoren tot de zogenaamde derde generatie van de RAF. De derde generatie werd actief toen centrale figuren als Andreas Baader en Ulrike Meinhof al lang dood waren. Ze heeft verschillende moorden op haar actief, waaronder die op Alfred Herrhausen, voorzitter van de Deutsche Bank, in 1989. De politie sluit niet uit dat de drie zich schuilhouden in de regio van de Middellandse Zee, in Italië, Spanje of Frankrijk bijvoorbeeld. Mogelijk kunnen de terroristen terugvallen op oude netwerken zoals de Baskische ETA of de Rode Brigades in Italië. Maar het trio kan evengoed ondergedoken leven in Nederland. Daar werden al grote speuracties op touw gezet.

Partner Content