Zimbabwe: afgezette Emmerson Mnangagwa keert woensdag terug om president te worden

22/11/17 om 01:50 - Bijgewerkt om 10:22

Bron: Belga

De voormalige vicepresident van Zimbabwe Emmerson Mnangagwa wordt woensdag benoemd tot president ad interim, na het onstlag van Robert Mugabe. Dat zegt Mnangagwa zelf in een reactie, en ook regeringspartij Zanu PF bevestigt.

Zimbabwe: afgezette Emmerson Mnangagwa keert woensdag terug om president te worden

Emmerson Mnangagwa © REUTERS

Zanu-PF bevestigt via Twitter dat Mnangagwa, die naar Zuid-Afrika vertrok, woensdag terugkeert naar Zimbabwe.

'Ik wil het volk van Zimbabwe feliciteren met dit historisch moment. Samen zullen we een vreedzame overgang verzekeren om onze democratie te consolideren en voor een nieuw begin te zorgen voor alle Zimbabwanen', zei Emmerson Mnangagwa in een mededeling na het ontslag van Robert Mugabe. 'Terwijl ik terugkeer naar huis, kijk ik uit om met jullie, het volk van Zimbabwe, de politieke en economische uitdagingen aan te pakken.'

Afgezet

Mnangagwa werd begin deze maand door de 93-jarige Mugabe aan de kant geschoven om hem te vervangen door zijn echtgenote Grace, en vluchtte naar Zuid-Afrika. Vorige week reden daarom tanks de hoofdstad binnen, maar het leger weigerde te spreken over een staatsgreep. Al die tijd weigerde Mugabe, ondanks druk van het leger, het volk en zijn eigen partij, op te stappen. Dinsdag werd de druk uiteindelijk te groot, en Mugabe meldde in een brief aan het parlement dat hij uit eigen beweging een stap opzij zou zetten.

De grondwet stelt dat de vicepresident de leiding van het land nu moet opnemen. Momenteel komt enkel Phelekezela Mphoko in aanmerking, maar de aanhanger van Grace Mugabe werd in de cel geplaatst. Zanu-PF laat woensdag weten dat Mnangagwa zal terugkeren naar zijn thuisland om later op de dag ingezworen te worden, weet BBC.

Onze partners