Zaterdag wapenstilstand in Syrië (behalve in Aleppo?)

Bustan Al-Qasr, Aleppo © Reuters

Rusland en de Verenigde Staten zijn voor zaterdag een staakt-het-vuren in Syrië overeengekomen, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Ook de leiding van het Syrische leger maakte dat bekend, zo blijkt uit een bericht van het Syrische staatspersagentschap Sana.

Volgens TASS slaat de ‘dag van stilte’ in de eerste plaats op de provincies Aleppo, Latakia en Damascus, waar er de jongste tijd felle gevechten waren met militante groepen. Het bericht van Sana vernoemt de fel bevochten stad Aleppo echter niet, waar de voorbije dagen opnieuw hevig werd gevochten. Het leger van president Bashar al-Assad probeert ’s lands grootste stad te heroveren op de rebellen.

Volgens Sana zal de wapenstilstand starten zaterdagochtend vroeg, om 1 uur lokale tijd (middernacht Belgische tijd). In Damascus en ten oosten van de hoofdstad zal dat 24 uur duren, in Latakia 72 uur, klinkt het.

Bestand

Rusland en VS forceerden in februari reeds een staakt-het-vuren in Syrië, maar het sloeg niet op de strijd tegen groepen die door de VS als terroristisch gebrandmerkt zijn, zoals Islamitische Staat en het Al-Nusrafront.

Bovendien is dat bestand intussen de facto dood, net als de vredesonderhandelingen in Genève, zo lijkt het. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content