Bij de bombardementen op het Al-Qudshospitaal in de wijk Al-Sukari, dat ondersteund wordt door Artsen zonder Grenzen, vielen zeker 27 doden. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), een in Londen gevestigde ngo.

Kinderarts

Onder hen zeker 14 patiënten en drie dokters. Een van de dokters was volgens AzG bovendien de een van de laatste kinderdokters in de stad. Hij werkte er sinds 2013, 'in omstandigheden die men zich niet kan voorstellen'.

Wie achter de aanvallen op het ziekenhuis zit, is niet duidelijk. Lokale bronnen spreken over gevechtsvliegtuigen van het Syrische leger of van Rusland, maar de regering in Damascus ontkent elke betrokkenheid. 'Zulk nieuws is alleen maar bedoeld om terroristische misdaden te verhullen'.

Al-Qudshospitaal, Aleppo, 28 april, Reuters
Al-Qudshospitaal, Aleppo, 28 april © Reuters

Rusland heeft nog niet officieel gereageerd, meldt persbureau Reuters.

200 doden

Daarnaast kwamen nog eens minstens 31 mensen om het leven bij luchtaanvallen op door rebellen gecontroleerde delen van Aleppo en vielen in regeringsgebieden minstens veertien doden, aldus nog SOHR en ook het Syrische staatspersagentschap SANA.

Bustan Al-Qasr, Aleppo, 28 april, Reuters
Bustan Al-Qasr, Aleppo, 28 april © Reuters

Op zijn website meldt SOHR dat in de voorbije zeven dagen circa 200 mensen het leven lieten bij de gevechten om Aleppo.

Catastrofe

De VN slaken een noodkreet en noemen de situatie in Aleppo 'catastrofaal'. Sinds eind februari is een partiële wapenstilstand, die door de VS en Rusland werd bemiddeld, van kracht, maar de voorbije weken laait het geweld weer op.

VN-gezant Staffan de Mistura waarschuwt dat het staakt-het-vuren zo goed als dood is. 'Tijdens de voorbije 48 uur werd er gemiddeld elke 25 minuten een Syriër gedood en elke 13 minuten één gewond.' Hij roept de Verenigde Staten en Rusland op om het staakt-het-vuren in Syrië en de vredesonderhandelingen te redden.

Jan Egeland, bij de VN verantwoordelijk voor de humanitaire hulpverlening aan Syrië, zegt dat 'de catastrofale verslechtering van de situatie in Aleppo in de voorbije 24 tot 48 uur de hulplijn voor miljoenen Syriërs bedreigt. Ik kan niet eens beschrijven hoeveel er in de komende dagen en uren op het spel staat'.

Oorlog

Het leger van president Bashar al-Assad probeert Allepo, de grootste stad van het land, te heroveren op de rebellen.

De oorlog in Syrië, die nu al meer dan vijf jaar duurt, heeft het leven gekost aan circa 250.000 mensen, de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog voortgebracht en de opmars van de Islamitische Staat in de hand gewerkt. (KVDA)

Bij de bombardementen op het Al-Qudshospitaal in de wijk Al-Sukari, dat ondersteund wordt door Artsen zonder Grenzen, vielen zeker 27 doden. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), een in Londen gevestigde ngo. Onder hen zeker 14 patiënten en drie dokters. Een van de dokters was volgens AzG bovendien de een van de laatste kinderdokters in de stad. Hij werkte er sinds 2013, 'in omstandigheden die men zich niet kan voorstellen'.Wie achter de aanvallen op het ziekenhuis zit, is niet duidelijk. Lokale bronnen spreken over gevechtsvliegtuigen van het Syrische leger of van Rusland, maar de regering in Damascus ontkent elke betrokkenheid. 'Zulk nieuws is alleen maar bedoeld om terroristische misdaden te verhullen'. Rusland heeft nog niet officieel gereageerd, meldt persbureau Reuters.Daarnaast kwamen nog eens minstens 31 mensen om het leven bij luchtaanvallen op door rebellen gecontroleerde delen van Aleppo en vielen in regeringsgebieden minstens veertien doden, aldus nog SOHR en ook het Syrische staatspersagentschap SANA. Op zijn website meldt SOHR dat in de voorbije zeven dagen circa 200 mensen het leven lieten bij de gevechten om Aleppo.De VN slaken een noodkreet en noemen de situatie in Aleppo 'catastrofaal'. Sinds eind februari is een partiële wapenstilstand, die door de VS en Rusland werd bemiddeld, van kracht, maar de voorbije weken laait het geweld weer op. VN-gezant Staffan de Mistura waarschuwt dat het staakt-het-vuren zo goed als dood is. 'Tijdens de voorbije 48 uur werd er gemiddeld elke 25 minuten een Syriër gedood en elke 13 minuten één gewond.' Hij roept de Verenigde Staten en Rusland op om het staakt-het-vuren in Syrië en de vredesonderhandelingen te redden.Jan Egeland, bij de VN verantwoordelijk voor de humanitaire hulpverlening aan Syrië, zegt dat 'de catastrofale verslechtering van de situatie in Aleppo in de voorbije 24 tot 48 uur de hulplijn voor miljoenen Syriërs bedreigt. Ik kan niet eens beschrijven hoeveel er in de komende dagen en uren op het spel staat'.Het leger van president Bashar al-Assad probeert Allepo, de grootste stad van het land, te heroveren op de rebellen.De oorlog in Syrië, die nu al meer dan vijf jaar duurt, heeft het leven gekost aan circa 250.000 mensen, de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog voortgebracht en de opmars van de Islamitische Staat in de hand gewerkt. (KVDA)