Xenofoob geweld Zuid-Afrika: ‘Het lijkt hier Syrië, nog nooit zo’n wreedheden gezien’

Xenofoob geweld Durban, Zuid-Afrika © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In Zuid-Afrika zijn bij xenofoob geweld tegenover Afrikaanse migranten al minstens 5 doden gevallen.

Verschillende steden in Zuid-Afrika werden afgelopen week geteisterd door xenofobe aanvallen tegen Afrikaanse migranten. Vooral in de stad Durban en in de provincie Kwa-Zulu Natal vielen er slachtoffers. Minstens vijf mensen kwamen daarbij om het leven (waaronder een 14-jarige jongen) en duizenden zijn op de vlucht geslagen, meldt BBC.

De gewelddadige aanvallen doen sterk terugdenken aan 2008, ook toen waren Afrikaanse migranten, eerst in Johannesburg en later in het hele land, slachtoffer van geweld. Minstens 62 personen kwamen daarbij om het leven.

‘Oorlogszone’

Afgelopen week raakten twee Ethiopische broers betrokken bij een doelbewuste brand aan een petroleumstation. Een van hen overleed kort nadat hij aankwam in het ziekenhuis, de andere man vecht -zwaar toegetakeld door de brand – nog steeds voor zijn leven, meldt AFP. ‘De plaats van het incident ziet eruit als een oorlogszone’, vertelt Ephraim Meskele, hoofd van de Ethiopische gemeenschap in Durban. ‘Het is of we ons in Syrië bevinden, ik heb nog nooit zo’n wreedheden gezien.’

Ook andere winkels en horecaplaatsen uitgebaat door migranten werden de afgelopen dagen vernield of in brand gestoken. De politie is daarom extra waakzaam, voornamelijk in de provincie KwaZulu Natal, al worden ze tegengewerkt door onruststokers. ‘Onder meer met stenen worden belangrijke wegen afgezet zodat de politie moeilijk ter plaatse kan raken’, vertelt politiewoordvoerder Thulani Zwane. Mekele daarentegen beschuldigt de politie ervan niet voldoende te ondernemen om de verschillende gemeenschappen te beschermen.

Het Afrikaanse land Malawi heeft al aangegeven haar inwoners te repatriëren omwille van het aanhoudende geweld.

Op de vlucht

Politie Durban
Politie Durban © Reuters

Verschillende Afrikaanse nieuwkomers sloegen intussen op de vlucht uit angst het volgende slachtoffer van geweld te worden. ‘Ga naar huis’, is dan ook een zin die ze vaak naar het hoofd geslingerd krijgen. Ook leiders als Goodwill Zwelithini, de koning van de Zoeloes die onderhouden wordt door de regering, sprak al publiekelijk zijn wantrouwen uit tegenover deze migranten. Al benadrukte hij nadien dat hij verkeerd was geciteerd door de media.

President Jacob Zuma daarentegen veroordeelde het geweld en gaf verschillende ministers de opdracht concrete stappen te ondernemen om de schuldigen op te sporen.

Zondebok

De negatieve houding tegenover Afrikaanse migranten is volgens de economische nieuwswebsite Quartz te wijten aan de ‘belabberde’ economische toestand van het land, daarmee verwijst ze naar de werkloosheid. In 1995, onmiddellijk na de Apartheid was 15 procent van de beroepsbevolking werkloos, in 2014 steeg dit aantal tot 24,3 procent.

En ook de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter in Zuid-Afrika. De Gini-coëfficiënt (waarbij 0 wil zeggen ‘perfecte gelijkheid’ en 1 ‘grootste ongelijkheid’) steeg van 0,66 in 1993 tot 0,70 in 2008. ‘Tijdens periodes van malaise zoekt een samenleving sowieso sneller een zondebok en migranten zijn in zo’n geval een gemakkelijk doelwit. Bovendien wonen en werken zij in wijken waar de werkloosheidsgraad hoog ligt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content