Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja bij verstek veroordeeld tot 15 jaar cel

(Archiefbeeld) Svetlana Tichanovskaja op bezoek bij Mark Rutte in 2021. © AFP

Een rechtbank in Wit-Rusland heeft Svetlana Tichanovskaja maandag bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel. Tichanovskaja, die in het buitenland verblijft, wordt beschouwd als de belangrijkste politieke tegenstander van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.

Een ander oppositielid, Pavel Latoesjko, is ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. Dat melden de mensenrechtenorganisatie Viasna en het door de staat gecontroleerde nieuwsagentschap Balta. De twee oppositieleden werden verdacht van ‘samenzwering om op ongrondwettelijke wijze de macht te grijpen’.

Tichanovskaja was de voornaamste uitdager van Loekasjenko bij de presidentsverkiezingen van 2020. Loekasjenko, die al sinds 1994 de wet dicteert in zijn land, werd opnieuw tot winnaar uitgeroepen, maar de oppositie dichtte dat toe aan grootscheepse fraude en weigerde net als de Europese Unie de verkiezingsuitslag te erkennen.

Er ontstond een massale protestbeweging, die door de Wit-Russische president keihard werd neergeslagen. Tichanovskaja vluchtte naar Litouwen, vanwaar ze het verzet tegen Loekasjenko een gezicht bleef geven.

Lees verder onder de preview

Tichanovskaja heeft al laten weten dat ze haar politieke strijd zal blijven voortzetten. ‘Vandaag denk ik niet aan mijn eigen veroordeling. Ik denk aan de duizenden onschuldigen, gedetineerden en mensen die tot een echte gevangenisstraf zijn veroordeeld,’ schrijft ze op Twitter. ‘Ik zal niet stoppen tot ieder van hen zal worden vrijgelaten.’

Tichanovskaja heeft het proces tegen haar ook een ‘farce’ genoemd. Het regime van president Aleksandr Loekasjenko treedt keihard op tegen zijn tegenstanders. Vorige week vrijdag werd de de Wit-Russische Nobelprijswinnaar en mensenrechtenactivist Ales Bialiatski nog tot tien jaar cel veroordeeld.

Partner Content