Week na inval op de redactie: prodemocratische krant Apple Daily in Hongkong stopt ermee

. © Reuters

De prodemocratische Hongkongse krant The Apple Daily stopt ermee. Het laatste gedrukte nummer verschijnt donderdag, zo heeft de raad van bestuur woensdag aangekondigd.

De stopzetting komt niet als een verrassing. De 26 jaar oude krant verkeert in acute geldnood omdat de autoriteiten bankrekeningen hebben bevroren. Minder dan een week geleden werd de redactie van de krant doorzocht en werden vijf leidinggevenden opgepakt. Uiteindelijk werden de uitgever en de hoofdredacteur aangeklaagd op verdenking van samenspannen met buitenlandse mogendheden. De drie anderen werden op borgtocht vrijgelaten. Ook werden tegoeden van de krant bevroren, waardoor de lonen niet meer uitbetaald kunnen worden.

De inval kwam er vanwege dertig opiniestukken in de krant waarin wordt opgeroepen tot buitenlandse sancties tegen China en Hongkong. De autoriteiten beroepen zich daarvoor op een omstreden veiligheidswet. Die is opgesteld in Peking en volgens critici zo algemeen geformuleerd dat hij eenvoudig gebruikt kan worden om lastige figuren en organisaties aan te pakken.

Peking ziet de wet als een manier om de stabiliteit te herstellen in de voormalige Britse kroonkolonie, die veel meer vrijheden had dan andere delen van de communistische volksrepubliek.

De eigenaar van de krant, mediatycoon Jimmy Lai, zit al langer vast op basis van de wet

De Hongkongse regeringsleidster Carrie Lam zei eerder deze week nog dat het niet de taak van de media in Hongkong is om de regering te ‘ondermijnen’.

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk noemden de inval bij The Apple Daily een aantasting van de persvrijheid. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab reageerde woensdag ook sterk op de aangekondigde stopzetting van de krant. D’e gedwongen sluiting van The Apple Daily door de autoriteiten van Hongkong is een angstaanjagend voorbeeld van hun campagne om alle oppositiestemmen het zwijgen op te leggen’, tweette Raab.

Partner Content