‘We zullen alle Boko Haram-kampen binnen de zes weken vernietigen’

© Twitter/al-Urwa al-Wuthaqa

‘Alle ons bekende Boko Haram-kampen zullen worden uitgeschakeld’, zo heeft de Nigeriaanse nationale veiligheidsadviseur Sambo Dasuki gezegd. Dat binnen de zes weken, op tijd voor 28 maart: de nieuwe datum voor de parlements- en presidentsverkiezingen in het land.

Ongerustheid over de opmars van de islamistische terreurbeweging Boko Haram in Nigeria, heeft het land ertoe aangezet de parlements- en presidentsverkiezingen van 14 februari uit te stellen tot 28 maart.

‘Ze zullen er niet meer zijn’

Binnen die zes weken zullen ‘alle ons bekende Boko Haram-kampen worden uitgeschakeld’, heeft de Nigeriaanse nationale veiligheidsadviseur Sambo Dasuki aan Agence France-Presse gemeld. De operatie maakt deel uit van het multinationale offensief – ook buurlanden Niger, Tsjaad en Kameroen, die zelf bedreigd worden, doen mee – tegen de groepering.

‘Ze zullen er niet meer zijn. Ze zullen ontmanteld worden’, besloot de adviseur toen hem door het persagentschap gevraagd werd welke winsten geboekt konden worden tegen Boko Haram voor de algemene verkiezingen van 28 maart.

Niet nog uitstellen

Hoewel de verkiezingen zes weken verschoven werden vanwege de terreurdreiging, zullen ze hierna niet meer worden uitgesteld. Dasuki had geijverd voor het eerste uitstel vanwege het aanhoudende geweld, maar stelde tegenover AFP, dat ‘de data niet meer zullen veranderen’.

Alle beschikbare veiligheidsdiensten werden naar het noordoosten van Nigeria gestuurd om er te strijden tegen Boko Haram. Dasuki meende dat op die manier geen nationale veiligheid gegarandeerd kon worden tijdens de verkiezingen, waarop die werden uitgesteld. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content