De Duitse autoriteiten hebben de evacuatie bevolen van 15.000 inwoners van Maagdenburg, waar de bezorgdheid groot is voor de historische overstromingen, die verschillende Midden-Europese landen hebben getroffen en nu ook Hongarije bedreigen. Sinds meer dan een week hebben de onweders en overstromingen in Duitsland, Oostenrijk, Slovakije, Tsjechië en Zwitserland het leven gekost aan 18 mensen, waaronder tien in Tsjechië. De schade loopt in de miljarden euro.

In Maagdenburg in de deelstaat Saksen-Anhalt vechten brandweer, leger en vrijwilligers tegen het onontkoombare wassende water van de Elbe. Haar waterpeil steeg zondag naar de recordhoogte van 7,45 meter, bij een normale stand is dat ongeveer twee meter. Het terrein van de beurs van Maagdenburg werd opgeëist door het leger en brandweerkorpsen uit verschillende regio's. De 23.500 inwoners van Maagdenburg en omstreken werden volgens de crisiscel gevraagd dit weekeinde hun woningen te ontruimen.

Gelijkaardige maatregelen werden de afgelopen dagen genomen in Halle, Bitterfeld-Wolfen en Dresden, drie steden stroomopwaarts (van de Elbe en zijn bijrivieren) en waar de situatie enigszins is gekalmeerd. De evacuaties, die "zich verplaatsen" naar het noorden en de vloedgolf volgen, zijn voorzorgsmaatregelen, maar een woordvoerder van Maagdenburg wees op het gevaar en zei dat "de bewoners daadwerkelijk moeten vertrekken".

'Germanofobe anti-overstromingsbrigades' dreigt dijken in Saksen-Anhalt aan te pakken

Helikopters scheren over de stad. De controle van het luchtruim en op de grond werd nog verscherpt omdat een groep, onbekend bij de politie en die zich volgens de pers "germanofobe anti-overstromingsbrigades" noemt, in een brief aan verschillende kranten heeft gedreigd de dijken in Saksen-Anhalt aan te pakken. Die bedreiging wordt door de autoriteiten "ernstig genomen", verklaarde de voorzitter van de crisiscel, die de informatie bevestigde.

Spectaculaire luchtbeelden tonen hoe de watermassa hele stadswijken, snelwegen, spoorwegen, fabrieken of pakhuizen... heeft overstroomd. Toch scheen de zon zondag boven de overstroomde regio's in Duitsland, waardoor de duizenden mensen die bezig waren zandzakken te vullen, genoodzaakt waren zich in te wrijven met zonnecrème en antimuggenspray. Meer naar het zuiden wordt de situatie scherp in het oog gehouden aan de Donau, waar het wassende water zich zondag in Hongarije bevond, nadat het eerder door het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en Slovakije was getrokken. De stroom had zondag rond 13.00 uur de recordhoogte van 8,90 meter bereikt in Boedapest en zou niet meer hoger kunnen. De beschermende dijken langs de stroom in Hongarije houden goed stand. (Belga/SD)

De Duitse autoriteiten hebben de evacuatie bevolen van 15.000 inwoners van Maagdenburg, waar de bezorgdheid groot is voor de historische overstromingen, die verschillende Midden-Europese landen hebben getroffen en nu ook Hongarije bedreigen. Sinds meer dan een week hebben de onweders en overstromingen in Duitsland, Oostenrijk, Slovakije, Tsjechië en Zwitserland het leven gekost aan 18 mensen, waaronder tien in Tsjechië. De schade loopt in de miljarden euro. In Maagdenburg in de deelstaat Saksen-Anhalt vechten brandweer, leger en vrijwilligers tegen het onontkoombare wassende water van de Elbe. Haar waterpeil steeg zondag naar de recordhoogte van 7,45 meter, bij een normale stand is dat ongeveer twee meter. Het terrein van de beurs van Maagdenburg werd opgeëist door het leger en brandweerkorpsen uit verschillende regio's. De 23.500 inwoners van Maagdenburg en omstreken werden volgens de crisiscel gevraagd dit weekeinde hun woningen te ontruimen. Gelijkaardige maatregelen werden de afgelopen dagen genomen in Halle, Bitterfeld-Wolfen en Dresden, drie steden stroomopwaarts (van de Elbe en zijn bijrivieren) en waar de situatie enigszins is gekalmeerd. De evacuaties, die "zich verplaatsen" naar het noorden en de vloedgolf volgen, zijn voorzorgsmaatregelen, maar een woordvoerder van Maagdenburg wees op het gevaar en zei dat "de bewoners daadwerkelijk moeten vertrekken". 'Germanofobe anti-overstromingsbrigades' dreigt dijken in Saksen-Anhalt aan te pakkenHelikopters scheren over de stad. De controle van het luchtruim en op de grond werd nog verscherpt omdat een groep, onbekend bij de politie en die zich volgens de pers "germanofobe anti-overstromingsbrigades" noemt, in een brief aan verschillende kranten heeft gedreigd de dijken in Saksen-Anhalt aan te pakken. Die bedreiging wordt door de autoriteiten "ernstig genomen", verklaarde de voorzitter van de crisiscel, die de informatie bevestigde. Spectaculaire luchtbeelden tonen hoe de watermassa hele stadswijken, snelwegen, spoorwegen, fabrieken of pakhuizen... heeft overstroomd. Toch scheen de zon zondag boven de overstroomde regio's in Duitsland, waardoor de duizenden mensen die bezig waren zandzakken te vullen, genoodzaakt waren zich in te wrijven met zonnecrème en antimuggenspray. Meer naar het zuiden wordt de situatie scherp in het oog gehouden aan de Donau, waar het wassende water zich zondag in Hongarije bevond, nadat het eerder door het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en Slovakije was getrokken. De stroom had zondag rond 13.00 uur de recordhoogte van 8,90 meter bereikt in Boedapest en zou niet meer hoger kunnen. De beschermende dijken langs de stroom in Hongarije houden goed stand. (Belga/SD)