Wat is Super Tuesday?

© REUTERS
Rudi Rotthier

Super Tuesday is een relatief recente constructie. Vanaf 1984 probeert men voorverkiezingen te bundelen, om bepaalde staten meer invloed te geven. Intussen worden die ene dag zowat een derde van de afgevaardigden in de voorverkiezingen bepaald, wat beslissend kan zijn.

Waarom het een dinsdag werd, is andere materie. In 1845 werd beslist dat de presidentsverkiezingen de dinsdag na de eerste maandag van november zouden gehouden worden. Met de formule ‘dinsdag na de eerste maandag’ vermeed men 1 november. De dinsdag was een handige dag voor christelijke boeren, die hun zondagsrust respecteerden, en die de woensdag wilden vrijhouden als marktdag. November was een maand dat boeren niet te veel omhanden hadden.

De dinsdag wordt nu vaak uitverkozen voor andere dan presidentsverkiezingen ook. Zo vallen de meeste voorverkiezingen op een dinsdag.

In 1984 waren er 3 Super Tuesdays. Het fenomeen begon als een poging om meer gewicht te geven aan een regio die anders in voorverkiezingen stiefmoederlijk behandeld werd. Met name Democraten in zuidelijke staten wilden hun voorverkiezingen bundelen in de hoop een meer gematigde/conservatieve kandidaat de wind in de zeilen te geven.

Vanaf 1988 was er één dominante Super Tuesday.

In 2000 was Super Tuesday bepalend voor beide partijen, die op deze dag George W. Bush en Al Gore op het pad naar de nominatie zetten.

In 2008 vochten Barack Obama en Hillary Clinton op Super Tuesday een spannend duel uit. Obama won in 13 staten, Hillary in 10. Qua afgevaardigden was de winst van Obama nog veel nipter: 847 tegen 834..

De bundeling van voorverkiezingen helpt in principe de beter gefinancierde kandidaten, die in meerdere staten tegelijk grote advertentiecampagnes kunnen opzetten.

Welke staten hun voorverkiezing op Super Tuesday houden, wisselt, en hangt af van de partij en de staat. Staten en partijen wegen af hoe ze de meeste aandacht zullen trekken.

Dit jaar valt Super Tuesday op 5 maart. Op die dag worden voorverkiezingen gehouden in Alabama, Alaska (alleen Republikeinen), Arkansas, Californië, Colorado, Iowa (alleen Democraten), Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont en Virginia.

Vermoedelijk wordt Super Tuesday dit jaar niet bepalend, aangezien Donald Trump en Joe Biden al ruim op voorhand de gedoodverfde genomineerden zijn. Maar een interessant aspect is dat 9 van de 16 primary’s op die dag half- of helemaal openstaan. In het geval van open primary’s mogen bewoners vrij kiezen voor welke partij ze in de primary stemmen. In een halfopen primary mogen onafhankelijken kiezen in welke primary ze hun stem uitbrengen. De open en halfopen primary’s kunnen Nikki Haley helpen om haar achterstand op Trump te verkleinen, als ze tegen dan nog niet uit de race is gestapt.

Ontdek het recentste nieuws van de Amerikaanse verkiezingen.

Partner Content